Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

CD&V-voorzitter Joachim Coens blijft vasthouden aan regering met N-VA: ‘Vivaldi is een componist’

CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld Tim Dirven

Nieuwe verkiezingen zijn geen oplossing, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens bij Radio 1. Voorlopig lijkt CD&V vast te blijven houden aan een federale regering met N-VA. “Vivaldi is een componist tot op vandaag”, aldus Coens.

De CD&V-voorzitter zegt dat zijn partij een serieuze “Valentijnskater” heeft overgehouden aan het feit dat PS-voorzitter Paul Magnette de missie van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) doorkruiste met zijn definitief njet tegen een regering met N-VA. “Toen er moest gekust worden liep het lief weg”, aldus Coens. Koen Geens stapte gisteren op als koninklijk opdrachthouder.

Voor CD&V is de ontgoocheling, zeker tegenover de PS, groot. “Het vertrouwen is geschaad”, zei Coens in De Ochtend. “We hebben niet de neiging om verder te proberen”.

Lees nu: Na het vertrek van Koen Geens staat het paleis voor een fundamentele keuze

Is er kans op een Vivaldi-coalitie (paars-groen en CD&V, zonder N-VA)? “Vivaldi is een componist tot op vandaag", aldus de CD&V-voorman daarover. De partij kant zich al maanden tegen een regering “met Vlaamse minderheid”, zonder N-VA. “We moeten dit weekend eens goed nadenken. Er zijn nog verschillende opties. Dit land heeft een begroting nodig. De uitdagingen zijn groot.” 

Nieuwe verkiezingen zijn voor de christendemocraten geen oplossing. “De mensen hebben gekozen in mei. Het is de taak van de politici om met die kaarten aan de slag te gaan”, aldus nog Coens. “Verkiezingen zijn geen oplossing.”