Direct naar artikelinhoud
Vraag van de week

Adele verloor ­3 kilo per week met het sirtfood-dieet, maar is het ook gezond?

Adele (l.) op de Oscar-afterparty.Beeld Instagram

Een foto van Adele (31) in een überstrakke ­luipaardjurk op een Oscar­feest ging deze week de wereld rond. De Britse zangeres was ­onherkenbaar. Ze zou 45 kilo kwijt zijn door het sirtfood-­dieet. Hoe werkt dat en vooral: hoe (on)gezond is het?

‘Sirtfood’ is de verzamelnaam voor voedingsmiddelen die de sirtuïnes, een groep eiwitten, in je lichaam stimuleren. De bedenkers van het dieet, de Britse voedingsdeskundigen Aidan Goggins en Glen Matten, noemen die sirtuïnes ook wel skinny genes. Het zijn genen die een positieve impact hebben op je vetverbranding, spiergroei en metabolisme.

Wie het sirtfood-dieet volgt, moet vooral voedingsmiddelen eten die die ‘afslankgenen’ activeren. Denk aan groenten zoals asperges, boerenkool, broccoli, paksoi, waterkers, witlof, rucola en rode ui, fruit als aardbeien, appels, frambozen, rode druiven en zwarte bessen, noten en zaden, quinoa, boekweit, extra vergine olijfolie, groene thee, kappertjes, kurkuma, peterselie, dadels, roodlof en sojaproducten.

In de eerste drie dagen mag je maximaal 1.000 calorieën per dag eten: drie groene sapjes en één hoofdmaaltijd. Van dag vier tot dag zeven wordt de grens opgetrokken naar 1.500 calorieën: twee groene sapjes en twee hoofdmaaltijden. Nadien volstaat het gevarieerde maaltijden te nuttigen die vooral uit sirtfoods bestaan. Zij het nooit later dan 19 uur. Maar – en dat is nog het leukste nieuws – ook pure chocolade, koffie en rode wijn zijn toegelaten. Aangezien die guilty pleasures sirtuïnes zouden aanzwengelen, mogen sirtfood-volgers er af en toe van genieten. Goggins en Matten beloven een gewichtsverlies tot 3 kilo per week.

Te mooi om waar te zijn? Ja, zegt voedingsdeskundige Sanne Mouha. “Er is nul bewijs dat die voedingsmiddelen je metabolisme een duwtje in de rug geven. Of dat sirtuïnes helpen om spieren te versterken. Dat kan enkel met sport, niet met ‘superfoods’.” De afslankmethode van Adele is kortom een dieet in typische ‘goeroestijl’, zegt Mouha. “Enkele hippe termen – skinny genes, sirtuïnes – worden bij elkaar gegooid en gecombineerd met aantrekkelijke voedingsmiddelen. Want een dieet met chocolade en rode wijn, dat valt toch goed mee? Er worden grote beloftes gedaan, maar die worden echt niet allemaal ingelost.”

Personal trainer

Dat er bij de populaire zangeres kilo’s af zijn gevlógen, heeft dan ook weinig te maken met sirtuïnes. Wel met haar personal trainer, én de strenge caloriebeperking die het sirtfood-dieet met zich meebrengt. Mouha: “Als je een beperkte hoeveelheid calorieën binnenkrijgt, zal je uiteraard afslanken. Dat gebeurt bij elk dieet. Het klinkt gewoon minder catchy dan skinny genes.”

Mouha vindt dit ­dieet dan ook niet geschikt voor gewone stervelingen. “Ik geloof in een gezonde mix van voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten, vezels en vitaminen. Bij dit dieet komt dat in het gedrang. Maar goed, uiteindelijk helpt het wel om gewicht te verliezen, op voorwaarde dat je een correcte begeleiding hebt. Ik durf te wedden dat Adele dit niet in haar eentje heeft gedaan. Ze kreeg vast steun van een diëtist en een persoonlijke kok. Wie het dus ook wil uitproberen, zoekt best hulp van een professional. Anders is het haast onmogelijk om zo’n dieet op lange termijn vol te houden.”