© Sven Hoppe/dpa

WHO: “Wereld bewapent zich beter tegen terrorisme dan tegen virussen”

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), vindt dat landen meer moeten investeren om zich te wapenen tegen een epidemie. “De wereld geeft miljarden uit om zich te beschermen tegen terreuraanvallen, maar relatief weinig om zich voor te bereiden op een aanval door een virus dat meer mensenlevens kan eisen.”

gjs

“We maken ons zorgen over het gebrek aan urgentie dat de internationale gemeenschap bij de financiering van maatregelen aan de dag heeft gelegd”, deelde edros Adhanom Ghebreyesusnog mee.

De WHO-topman riep de internationale gemeenschap ook op tot meer solidariteit. Vorige week had de organisatie nog gezegd 675 miljoen dollar nodig te hebben om armere landen met een zwakker gezondheidszorgsysteem te helpen bij de voorbereiding op een uitbraak van het nieuwe coronavirus Covid-19. Intussen is ook de eerste besmetting op het Afrikaanse continent bekendgemaakt.

Tedros waarschuwde tot slot voor geruchten en valse berichten, die zich volgens hem nog sneller verspreiden dan het virus. De WHO zegt in samenwerking met sociaalnetwerksites als Facebook, Twitter en YouTube er alles aan te doen om paniekzaaierij te voorkomen. Overheden en de media moeten de mensen gepast waarschuwen voor gevaren, “maar zonder de vlam van de hysterie aan te wakkeren”, verklaarde Tedros. “Het is tijd voor feiten, niet voor angst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer