© Victoriano Moreno

Voor één dag een echte student: 150 kinderen nemen deel aan de Kinderuniversiteit van de KU Leuven in Antwerpen

Een college volgen in een grote aula, gegeven door échte professoren: niet veel kinderen kunnen zich daar iets bij voorstellen. Met de Kinderuniversiteit zorgt de KU Leuven voor een eerste introductie. En dat bleek niet enkel voor de kinderen maar ook voor de professoren een bijzondere ervaring. “Ongelooflijk hoeveel vingers er de lucht in gingen.”

Elien Van Wynsberghe

De KU Leuven organiseert de Kinderuniversiteit nu al voor het vijftiende jaar op rij. Maar het is wel voor het eerst dat de universiteit met het initiatief naar al haar campussen trekt. Ook die in Antwerpen. En dus konden zo’n 150 kinderen tussen 8 en 13 jaar oud zich zaterdag voor één dag een echte student voelen wanneer ze de aula in de Korte Nieuwstraat in wandelden. Klaptafeltjes open, papier en pen in de hand en opletten maar.

Ze kregen onder meer les van Michaël Opgenhaffen, professor Nieuwe Media en Journalistiek. Die gaf zijn nieuwsgierige studentjes een inkijk in het hoofd van een journalist: ‘wanneer wordt iets nieuws?’

Passeerden de revue: baby Pia, Donald Trump, het Coronavirus en de echtscheiding van Koen Wauters. “En de langste mens ter wereld, is dat ook nieuws?” “Ja, dat is ook nieuws.” “Kunnen we het Coronavirus overleven?” “Ja natuurlijk kunnen we dat.” “Brengt Facebook soms fout nieuws?” “Aha, interessante vraag. Niet alles wat je ziet is waar. Als je twijfelt, vraag het dan maar aan je ouders of aan je juf.” Een lesuur vloog nog nooit zo snel voorbij. Vingers schoten met tientallen de lucht in. Ongezien in een doorsnee aula.

Handtekeningen

“Voor de kinderen is dit natuurlijk een andere manier van lesgeven”, zegt professor Opgenhaffen na afloop. “Ze komen in aanraking met nieuwe onderwerpen en krijgen het gevoel van ‘de grote unief’ mee. Voor een dag zijn ze net zoals de volwassen studenten. En dat is een belangrijk gevoel. Hier ontdekken ze dat school niet stopt na het middelbaar maar dat er ook nog zoiets is als een hogeschool of een universiteit.”

Ook voor Opgenhaffen was het zijn eerste ervaring met de Kinderuniversiteit. Hij ontdekte op zijn beurt een tomeloos enthousiasme en mocht zelfs handtekeningen uitdelen. “Ongelooflijk hoeveel vingers er de lucht ingingen”, lacht hij. “Zo goedgezind dat die kinderen waren. Ik verbaasde me ook over hun durf om vragen te stellen. Interessante vragen trouwens.”

© Victoriano Moreno

Drempels verlagen

“Ik heb veel bijgeleerd”, zegt Redouane (9) uit Borgerhout. “Maar journalist wil ik toch niet worden. Wat dan wel? Dat weet ik nog niet.” Het was zijn moeder die hem inschreef aan de Kinderuniversiteit. “Ze wilde dat ik wat meer zou weten over de universiteit”, zegt hij.

Ook Sander werd door zijn mama ingeschreven. “Ik vond het heel leuk om naar de professor te luisteren”, vertelt hij. “Ik twijfel nog een beetje of ik wel journalist wil worden. Het liefst zou ik later in een bibliotheek gaan werken.”

In verschillende klaslokalen maakten de kinderen na afloop van het college tijdens enkele workshops verder kennis met de opleidingen Toegepaste Taalkunde en Handelswetenschappen van de KU Leuven. “Ik wil zeker gaan verder studeren”, knikt Bent (7) uit Waasmunster.

Missie geslaagd? “Met de Kinderuniversiteit willen we de drempel naar het hoger onderwijs verlagen”, zegt Leen De Fraine van de KU Leuven. “Voor de kinderen die hieraan deelnemen gaat er een nieuwe wereld open. Ze komen in een grote aula, krijgen op het einde van de dag een diploma en ontdekken dat wetenschap geen ver-van-hun-bedshow is, maar dat het ook heel dichtbij kan komen. En dan merk je dat ze daar heel erg voor openstaan.”

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno