Belg (48) voor de ogen van zijn vrouw vermoord in Dominicaanse Republiek

Alweer is in de Dominicaanse Republiek een Belg vermoord. Gigino Verta (48) uit Andenne werd vlak bij zijn woning in Punta Verde neergestoken. Daarmee komt de man in het lijstje terecht van Belgen die er de afgelopen tien jaar op gewelddadige wijze om het leven werden gebracht.

jvr, cel

Volgens zijn vrouw, een Dominicaanse van 24, waren zij en Verta na middernacht op weg naar huis met zijn Nissan pick-up, toen ze twee mannen zagen die schijnbaar gevallen waren met hun zwarte motorfiets. Verta wilde de mannen helpen, maar werd overvallen. De daders staken hem neer en gingen ervandoor met zijn documenten en 5.000 Dominicaanse Peso (ongeveer 100 euro).

Eerder dit jaar werd ook Marina Muls, een Vlaamse van 71, vermoord in de Dominicaanse Republiek. Ze werd in haar appartement doodgestoken door een inbreker.

In de uren die volgden na de moord, meende de politie de daders al gevat te hebben: drie Haïtiaanse arbeiders, van wie de jongste, amper 29, een waslijst aan misdrijven op zijn actief had. Maar de speurders kraaiden te vroeg victorie. Ze moesten de verdachten laten gaan, en voorlopig tasten de speurders nog steeds in het duister.

Verschillende Belgen omgebracht

Verta en Muls zijn overigens niet de enige Belgen die de afgelopen jaren het leven lieten op het paradijselijke eiland. De afgelopen tien jaar werden alleen al vier Belgen omgebracht,. Geen enkele van die zaken is intussen opgehelderd.

Roger Van Den Branden (70) uit Erpe-Mere: was projectontwikkelaar op Dominicaanse Republiek, maar werd op een avond in het bijzijn van zijn zoon overvallen door acht gewapende mannen. Zijn zoon Marnic overleefde de overval, Roger kwam om het leven in een kogelregen.

Eddy Raes (53) uit West-Vlaanderen: stierf zeven maanden na de moord op Van den Branden. Twee mannen stonden hem thuis op de wachten. Volgens zijn dochter werd hij neergeschoten.

Luc Vandormael (58): woonde nog maar enkele maanden op het eiland toen zijn verminkte lichaam in oktober 2010 op een vuilnisbelt werd gevonden. Enkele dagen eerder was hij op de koffie geweest bij twee Haïtiaanse kennissen. Er zat een slaapmiddel in die ­koffie.

Julien Van Esbroeck (54) uit Beveren: werd op 10 augustus 2009 op klaarlichte dag in zijn zwaarbeveiligde villa neergeslagen, gestoken en ­uiteindelijk met een schot ­afgemaakt. Van Esbroeck ­verhuurde boten, en hij leende geld aan Dominicanen.

De nabestaanden van de vermoorde Belgen voelen zich na al die jaren in de steek gelaten. “De politie deed geen enkele moeite om de moordenaar te vinden. Ze waren enkel geïnteresseerd in ons geld”, klonk het enkele maanden geleden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer