Belgen die in quarantaine gehouden werden voor coronavirus hebben ziekenhuis verlaten: “Gezelschapsspelletjes mochten we niet spelen”

Acht Belgen die twee weken geleden gerepatrieerd waren uit China en sindsdien in quarantaine verbleven in het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek, hebben zondag dat ziekenhuis mogen verlaten. Twee andere Belgen, die pas later gerepatrieerd werden, moeten nog een tijdje in quarantaine blijven. De patiënten die vandaag naar huis mochten, kijken opgelucht terug op hun verblijf in het ziekenhuis.

gjs

UITGELEGD. Wat is het coronavirus?

“We hebben eigenijk aan die quarantaine een mooie vriendschap overgheouden”, zegt Jhan Smet, één van de patiënten die samen met zijn echtgenote in quarantaine verbleef. “Twee weken op dezelfde kamer zitten was natuurlijk lang, ook al hadden we de gemeenschappelijke ruimtes. We zijn allemaal blij dat we nu naar huis kunnen en we hopen dat onze twee “collega’s” die achterblijven ook vrij snel mogen vertrekken.”

“Dit is niet iets wat je voor je plezier doet”, zegt journaliste Leen Vervaeke, die ook twee weken in het ziekenhuis verbleef. “Maar we snappen dat er een goede reden voor was. We zijn hier ook ontzettend goed verzorgd, de dokters en verplegers hebben ons de hele tijd goed geïnformeerd en hadden altijd een luisterend oor voor ons. Dat maakte het makkelijker om te snappen wat er gebeurde.”

Geen spelletjes

Er werden voor de patiënten ook gemeenschappelijke activiteiten voorzien, ook al was dat niet eenvoudig. “Gezelschapsspelletjes spelen was niet mogelijk, want in de gemeenschappelijke ruimte moet je twee meter van elkaar blijven”, gaat Leen Vervaeke verder. “We hadden dan het idee om een pingpongtafel te vragen, dat zorgt voor voldoende afstand. Het personeel heeft daar dan voor gezorgd en dat is zowat de plek geworden waar we elkaar konden ontmoeten, ook al is pingpongspelen met een mondkapje niet zo eenvoudig.”

“Dit was voor ons een ongebruikelijke opdracht die niet tot ons standaard takenpakket behoort”, zegt kolonel Wouter Weuts, directeur van het militair ziekenhuis. “Defensie heeft opnieuw aangetoond dat we bereid zijn om te helpen waar nodig en dat we in staat zijn om op zeer korte termijn adequaat te reageren, in samenwerking met andere departementen, Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken in dit geval. We zijn erin geslaagd om de gerepatrieerden een veilige opvang te bieden, een goede medische omkadering te geven en het nodige comfort, rekening houdend met de omstandigheden. De meeste van onze artsen en verpleegkundigen zijn zelf militairen die al op buitenlandse opdracht zijn geweest en dus zeer goed weten wat het wil zeggen om van vrienden en familie gescheiden te zijn.”

Het coronavirus duikt op in België: dit weten we al over de besmetting:

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen