Direct naar artikelinhoud
Federale formatieUpdate

▶ PS pikt emotionele uithaal van Koen Geens niet: ‘CD&V heeft opdracht zelf doen mislukken’

Minister Koen Geens (CD&V).Beeld Tim Dirven

Koen Geens (CD&V), die vrijdag zijn opdracht als koninklijk opdrachthouder beëindigd zag, heeft bijzonder fel gereageerd in De Zevende Dag. ‘Ik had van Paul Magnette (PS-voorzitter, red.) graag een iets elegantere sortie gekregen dan die ezelsstamp.’

Bekijk het interview in De Zevende Dag

Geens was aangesteld als koninklijk opdrachthouder en probeerde een regering met N-VA en PS in de steigers te zetten. Hij benadrukte dat hij veel gesprekken heeft gevoerd en dat die wat hem betreft resultaat hadden kunnen opleveren. Dat de PS uiteindelijk een veto stelde tegen de N-VA, heeft volgens Geens dan ook niets met de inhoud te maken.

Lees nu: Het paleis staat voor een fundamentele keuze

“Ik was ervan overtuigd dat ik het vertrouwen had van de twee belangrijkste partijen. Mij nu komen zeggen dat er niets gemeenschappelijks was, wel dan moet ik wel heel slecht geluisterd hebben”, klinkt het.

Naar de precieze reden voor PS-voorzitter Paul Magnette om Geens een “ezelsstamp” te verkopen, heeft het CD&V-boegbeeld het raden. Hij vermoed dat het te maken heeft met het PS-partijbestuur van morgen.

‘Geen passe-partout’

Duidelijk werd ook dat Geens het beeld wil bestrijden dat CD&V de sleutel tot de formatie in handen heeft. “Wij zijn geen passe-partout, wij zijn niet de dweil van de Wetstraat. Als men wil praten, dan zal men moeten praten over de ethische en communautaire thema’s.” 

“Ik ben niet boos dat men mij in de rug schiet, zolang men mij niet in het hoofd schiet, want dan ben ik dood. Ik voel me niet persoonlijk aangevallen, maar wie mijn partij aanvalt, zal mij tegenkomen.” Een duidelijke vingerwijzing naar de PS.

‘CD&V saboteerde Koen Geens zelf’

De Franstalige socialisten vegen de uitleg van Geens van tafel. Volgens de PS ligt niet Paul Magnette aan de basis van de mislukking van de opdracht, maar CD&V zelf. Vlak na zijn aanstelling als koninklijk opdrachthouder besliste het partijbestuur van de christendemocraten namelijk dat Geens enkel een coalitie van N-VA en PS mocht onderzoeken, zei Waals minister van Lokale Besturen Pierre-Yves Dermagne (PS) vandaag in het RTL-programma C’est pas tous les jours dimanche.

Bovendien verklaarde met Pieter De Crem een ander CD&V-boegbeeld dat een Vivaldi-coalitie (paars-groen + CD&V) onmogelijk is, aldus nog Dermagne.

Een en ander doet federaal minister Denis Ducarme (MR) besluiten dat zowel paarsgeel als Vivaldi een onmogelijke coalitie geworden is. “Vivaldi kan niet voor CD&V, wat Open Vld betreft wachten we af, PS en Ecolo willen niet met de N-VA besturen. Omdat we snel nood hebben aan een begroting, zullen we dus de nodige fantasie aan de dag moeten leggen”, zei ook hij op RTL.

Paarsgroen aangevuld met cdH of DéFI lijkt voor Ducarme dan weer onmogelijk omdat met N-VA, Vlaams Belang en CD&V de drie grootste Vlaamse partijen aan de zijlijn zouden blijven staan.

‘Center Parcs-conclaaf’

Nieuwe verkiezingen zullen alvast niets oplossen, zo stelde sp.a-voorzitter Conner Rousseau in De Zevende Dag. “Misschien moeten we maar iets zots doen en een Center Parcs-conclaaf organiseren: we stoppen iedereen in een bungalow en laten hen er pas uit als er een akkoord is. Mijn valieske staat klaar.”

Maar mocht de federale formatie op niets uitdraaien en er komen effectief nieuwe federale verkiezingen, dan is de sp.a er klaar voor, aldus Rousseau. “Die verkiezingen zouden gaan over hoe politiek werkt en sp.a heeft zich altijd constructief opgesteld.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is dan weer uitgesproken voorstander van nieuwe verkiezingen. “Wij zijn blijkbaar de enige democraten in het spel, die zeggen dat als het spel niet meer werkt, je het aan de bevolking moet vragen”, verklaarde hij.