© Photo News

De Wever: “Heeft de oppositie nu niets anders te doen?”

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever was aanwezig op een crisisvergadering op 23 maart, onmiddellijk na de aanslagen in Brussel, op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Volgens de oppositie is dit een strafbaar feit, maar die beschuldigingen wijst De Wever nu in een eerste reactie van de hand.

jva

De Franstalige pers onthulde dit weekend de opvallende aanwezigheid van Bart De Wever tijdens het crisisoverleg met de veiligheidsdiensten. Maar volgens het kabinet van minister Jambon was dit louter toevallig. Er was die dag ook de wekelijkse werkvergadering van de federale N-VA-ministers en de partijvoorzitter, klonk het meteen in een verklaring.

Een schending van het geheim van het onderzoek is een zwaar strafbaar feit, waarschuwde echter PS-fractieleidster Laurette Onkelinx dit weekend. Is er geheime informatie uitgewisseld in aanwezigheid van De Wever - die niet over de juiste veiligheidsmachtiging beschikt - dan zou de Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle dus eigenlijk een onderzoek moeten starten, zegt ze.

“Waarom dienen ze dan geen klacht in?”

In een reactie aan VTM Nieuws laat De Wever weten dat hij niet is opgezet met de beschuldigingen van de oppositie. “Hebben ze nu echt niets anders te doen. Als ze vinden dat er een overtreding van de wet gebeurd is, moeten ze een klacht indienen”, klinkt het geïrriteerd.

“Ik zou als oppositie een ander thema kiezen om politieke spelletjes te spelen, maar dat is hun keuze. Ik vind het overbodig. In vredesnaam, er zijn vreselijke aanslagen gebeurd. Een minister stond op het punt om ontslag te geven. Waar gaat dit over?”

“Er is geen bewarende informatie uitgewisseld”

“Wat weet mevrouw Onkelinx wat daar gebeurd is?”, zei Jambon maandagochtend voor de camera’s van VRT en VTM. “Volgens mijn informatie is het alleen een strafbaar feit als gekwalificeerde informatie uitgewisseld zou zijn. Gekwalificeerde informatie kan alleen aan mensen gegeven worden met een veiligheidsmachtiging.”

“Ik zeg u met hand op het hart dat daar nul gekwalificeerde informatie is gegeven en dat alle informatie die daar uitgewisseld is, ik die vrijdag ook met de commissie gedeeld heb. Dus dit is echt ‘much ado about nothing’.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER