© Photo News

Koning neemt tijd: ten vroegste woensdag opvolger voor Geens

De koning neemt deze keer zijn tijd en houdt tot woensdag consultaties. Zo kan het stof wat neerdwarrelen.

Christof Vanschoubroek, Matthias Verbergt

Koning Filip ontvangt pas vandaag om 15u de eerste partijvoorzitter in audiëntie. Dat geeft alle partijen de ruimte om hun partijbureaus te houden en nadien nog overleg te plegen.

De koning ontvangt als eerste Maxime Prévot, voorzitter van cdH. Nadien volgen Meyrem Almaci (Groen) en Bart De Wever (N-VA). Alle tien partijen die tot nog toe bij de formatie betrokken waren, zullen aan bod komen. Vlaams Belang en PTB/PVDA moeten geen uitnodiging in de bus verwachten.

De koning ontmoet drie voorzitters en zet morgen en woensdag zijn consultaties verder. Morgen brengt hij tussendoor ook een bezoek aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid die dit jaar 75 jaar bestaat. We zullen dus pas ten vroegste woensdag weten wie de opvolger wordt van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V).

Koning Filip en zijn entourage hebben altijd heel snel geageerd. Maar deze keer neemt de koning zijn tijd. Hij liet al een weekend passeren na het ontslag van Geens. En de consultaties die hij vandaag start, verlopen ook met een iets lager tempo dan de vorige keer. Dat wijst op de ernst van de situatie. Zo kan het stof wat neerdwarrelen. Bij elke misstap die nu wordt gemaakt, komen verkiezingen een stap dichterbij. En die wil koning Filip koste wat het kost vermijden.

Het is duidelijk dat CD&V deze kelk aan zich zal laten voorbijgaan. Na de uitspraken van Paul Magnette heeft het ook weinig zin om N-VA-voorzitter Bart De Wever het veld in te sturen. N-VA is daar nu ook geen vragende partij meer voor. De kans dat de bal opnieuw naar de PS rolt, is ook erg klein.

© BELGA

Liberalen aan zet?

Open Vld heeft in deze formatie nog geen rol gehad. De naam van kamervoorzitter Patrick Dewael is al meerdere keren over de tongen gegaan. Open Vld zal sowieso een belangrijke rol spelen, zeker nu een Vivaldi-coalitie – paars-groen aangevuld met CD&V – de enige overgebleven piste is. De blauwe familie is de op een na grootste familie. Dat zou de mogelijkheid bieden om vanuit het midden een Vivaldi-coalitie op te bouwen. “Vivaldi op basis van een centrumproject is iets heel anders dan wat Magnette op tafel had gelegd”, zei Egbert Lachaert, kandidaat-voorzitter van Open Vld, zondag nog bij VTM Nieuws. “Het enig wat telt is de inhoud en dat vraagt flinke toegevingen van de PS.” Probleem is wel dat Open Vld nog tot eind maart in de ban is van zijn voorzittersverkiezingen.

Ook de groenen zijn in deze formatie nog niet aan bod gekomen. Maar de vraag is of dat CD&V en/of Open Vld kan verleiden om in een paars-groen project te stappen.

Of wie weet krijgt ontslagnemend premier Sophie Wilmès (MR) de opdracht om een noodbegroting in elkaar te steken. Aangezien Zweeds geen meerderheid meer heeft, zal daarvoor de steun sowieso uit linkse hoek moeten komen. Zo’n noodbegroting kan dan een opstapje vormen naar Vivaldi.

Wellicht weten we woensdag meer over wie het land mag behouden van nieuwe verkiezingen.

© Bart Dewaele