Zuckerberg bezoekt Brussel: waarom Facebook komt kijken

Facebook-topman Mark Zuckerberg is in Brussel voor een overleg, maar wat wil hij bereiken?

Wat? Mark Zuckerberg is onderweg naar de Munich Security Conference in München. Onderweg komt hij op de koffie bij de Europese Commissie.

Waarom? Er zijn een aantal topics waar Zuckerberg het zeker over zal hebben, al moeten we daar zeker geen grote conclusies uit verwachten. Het gaat om een initiële babbel, een teken van goodwill van Facebook ook.

Wat ligt er op tafel?

  • De regulering van artificiële intelligentie
  • Een digitaks voor bedrijven die niet in Europa gevestigd zijn
  • Inmenging, moderatie en censuur op sociale media

Het belangrijkste? Moeilijk om te zeggen. AI is in opmars, iedereen schijnt het erover eens te zijn dat er een bredere wetgeving nodig is. De digitaks is een gevoelig punt voor de Europese Unie, de moderatie is dan weer moeilijk voor Facebook.

Over die digitaks. De Europese Unie kan geen of nauwelijks belastingen heffen op bedrijven die hun hoofdzetel niet in Europa hebben. Als ze zich in Ierland vestigen, is er sprake van een gunstregime door auteursrechten. Anderzijds kreeg Google wel recente een monsterboete van de EU. Ook in Palo Alto voelen ze dus dat helemaal niets betalen een moeilijke oefening zal blijken.

De moderatie ligt dan weer moeilijk bij Facebook. Zij zweren bij de vrijheid van meningsuiting, ook als dat leidt tot pakweg fake news. Over pakweg terreur of kinderporno staan de neuzen dan wel weer in één richting. Zuckerberg staat wel vrij stevig in zijn schoenen: de nieuwe sociale media ontstaan in China, daar heeft de EU helemaal niets in de pap te brokken.

Charmeoffensief: het bezoekje van Zuckerberg moet dus gedeeltelijk als een charmeoffensief gezien worden. Hij komt tonen dat hij van goede wil is, maar heeft zeker ook een eigen agenda die hij wil beschermen.

Lees ook:

Meer