Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

The Washington Post: "Trump is acuut gevaar voor de democratie in Amerika"

In een bijtend hoofdartikel dat vrijdag in The Washington Post verscheen maakte de krant duidelijk dat ze Trump ongeschikt vindt als president. Het artikel noemt Trump “een uniek en acuut gevaar voor Amerika én voor de hele wereld.” TWP ziet zich dan ook genoodzaakt haar gebruikelijke neutrale verkiezingsberichtgeving te doorbreken, en de bevolking te waarschuwen voor de gevolgen van een legislatuur onder Trumpiaans bewind.

“In een gewoon verkiezingsjaar zouden we de Republikeinse kandidaat als zodanig erkennen, doorgaan met de Democratische conventie en de komende maanden de opstelling van beide kandidaten in debatten, op verkiezingstournee en in beleidsstukken beoordelen”, zo begint The Washington Post het opiniërende stuk over de onkunde van de Republikeinse kandidaat. Maar, zo gaat de krant verder, het eventuele presidentschap van Trump baart zoveel zorgen dat we ons genoodzaakt zien op die gebruikelijke neutrale berichtgeving een uitzondering te maken, en de Amerikaanse bevolking te waarschuwen voor “het gevaar Trump”.

TWP wijst er allereerst op dat de campagne van Trump volledig inhoudsloos is, en louter berust op “grauwen en snauwen”, dat het de kandidaat volledig aan denkbeelden ontbreekt, hij de problemen waar Amerika mee kampt volledig misinterpreteert en dat zijn haatdragend en kleinerend beleid er wel eens voor zou kunnen zorgen dat "de banden die de diverse natie bijeenhouden zullen scheuren". “Elk van die kenmerken apart zou van Trump al een ongeschikte president maken, tesamen maken ze hem gevaarlijk”, zo klinkt het.

Onwetend projectiel

Volgens The Washington Post bezit Trump met zijn achtergrond helemaal niet het juiste profiel voor een presidentskandidaat: “Hij is door zijn rijke vader gelanceerd in het familiebedrijf en heeft carrière gemaakt met enkele geslaagde vastgoedprojecten, een paar mislukkingen en een aantal incidenten waarbij hij zijn eigen hachje redde ten koste van mensen die hem vertrouwden.” Dat op zich zou nog geen probleem zijn, zo schrijft de krant, als Trump zijn eigen gebrek aan ervaring als een tekortkoming zag en zich daarin probeerde bij te werken, maar dát doet hij volgens TWP in geen geval.

Donald Trump en zijn vrouw Melania.

Die onwetendheid van Trump klinkt volgens The Washington Post bovendien ook door in zijn “onsamenhangend beleid”. “In eerdere tijden was hij vóór hervorming van het immigratiebeleid, vóór regulering van wapenbezit en vóór legale abortus. Als kandidaat is hij faliekant tegen alle drie”, zo klinkt het. En ook tijdens zijn campagne veranderde Trump al regelmatig van mening, zo benadrukt het artikel. “Moet moslims nu al dan niet de toegang tot de VS ontzegd worden? En moeten vrouwen die een abortus ondergaan gestraft worden?”

'Bestaande handelsovereenkomsten zijn 'stom', maar hij zegt niet hoe ze verbeterd kunnen worden. IS moet worden vernietigd, maar een strategie daarvoor heeft hij niet'
The Washington Post

De plannen waar de Republikeinse kandidaat wel eensgezindheid over kan bewaren, ontbreekt het dan weer aan inhoud, zo stelt de krant. “Hij heeft veel kritiek op het huidige beleid, en plannen om het beter te doen, maar een strategie daarvoor heeft hij niet. Bestaande handelsovereenkomsten zijn 'stom', maar hij zegt niet hoe ze verbeterd kunnen worden. IS moet worden vernietigd, maar een strategie daarvoor heeft hij niet. Elf miljoen immigranten zonder papieren moeten worden gedeporteerd, maar hij zegt er niet bij hoe hij dat juridisch of praktisch wil uitvoeren.”

Vooroordelen

Wat Trump er volgens TWP dan weer wel op nahoudt zijn een hoop vooroordelen: “Bondgenoten maken misbruik van de VS; immigranten begaan misdrijven en pikken banen in; moslims haten Amerika.” Stuk voor stuk zaken, die nergens op gegrond zijn en die zelfs feitelijk onwaar blijken.

Wat Trump ondanks zijn betwijfelbare beleid dan toch zo populair maakt? Het feit dat hij Amerika voorstelt "als een slachtoffer". Volgens The Post vindt dat idee gulzig weerklank bij veel Amerikanen met slechte economische vooruitzichten. Maar, zo stelt de krant, die Amerikanen hebben recht op een serieuze voorvechter, die de uitdaging van een groeiende ongelijkheid écht kan aanpakken en de trage inkomensgroei opnieuw in de lift kan krijgen. De naam Trump draagt die kandidaat volgens de krant echter allerminst.

Wat TWP echter nog het meeste zorgen baart is de minachting van de Republikeinse kandidaat voor de Grondwet. “Hij lijkt niet te malen om beperkingen die de grondwet de uitvoerende macht oplegt. Hij heeft gedreigd degenen die hem bekritiseren aan te pakken als hij president is. Hij heeft gezworen terreurverdachten te martelen en hun onschuldige verwanten te bombarderen en gezworen de onafhankelijke pers aan banden te leggen.” Trump tot president kiezen is volgens de krant dan ook niet alleen niet wenselijk, het zou een uniek en acuut gevaar vormen voor de Amerikaanse samenleving én het democratische systeem waarop die samenleving gestoeld is.