Kinderen gaan beter om met pijn nadat ze erover leren
Een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen heeft aangetoond dat kinderen die geleerd hebben over pijn ook beter omgaan met pijn. Eerder werd ook al aangetoond dat een dergelijke pijneducatie volwassenen met chronische pijn hielp om minder pijn te ervaren.
Pijneducatie is een methode waarbij patiënten toelichting krijgen over wat pijn is, hoe die ontstaat en welke factoren de pijn in de hand werken. Normaal gezien ontstaat pijn doordat een zenuw in het lichaam geprikkeld wordt en een signaal stuurt naar de hersenen dat er iets fout is. Maar bij chronische pijnen is er sprake van een overgevoelig zenuwstelsel en stuurt het zenuwstelsel constant "gevaarboodschappen" door naar de hersenen. Zelfs wanneer er fysiologisch of anatomisch niets aan de hand is.
De aanpak rond pijneducatie heeft al een positief effect bij volwassenen. Voor haar doctoraatsonderzoek hield dokter Roselien Pas een experiment bij 28 kinderen tussen 6 en 12 jaar die lijden aan chronische aspecifieke buikpijn. De ene helft kreeg een klassieke behandeling met uitleg over het spijsverteringsstelsel en de andere helft kreeg daarbovenop nog pijneducatie.
Het onderzoek toont dat de kinderen die leerden over pijn in de weken na het experiment ook minder gevoelig waren voor pijn. Het hielp hen om minder geremd te zijn in dagelijkse schoolse, sociale en recreatieve activiteiten. Het effect was ook gunstig voor de ouders, want zij piekerden minder over de klachten van hun kind.
Naar aanleiding van de resultaten ontwikkelde dr. Pas PNE4kids, een handleiding die zorgverleners kunnen gebruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Niemand sterft als het computerhart faalt”: deze Belgische wetenschapper maakt digitale kopieën van je hart
-
PREMIUMHLN legt uit
▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast. -
KIJK. Helft meer mensen met kanker in 20 jaar: deze vormen komen vaakst voor
Kanker blijft nog altijd de grootste doodsoorzaak in Vlaanderen. Het aantal nieuwe diagnoses neemt toe, maar ook de overlevingskansen stijgen. -
-
Er komen drie ziekenhuizen voor kinderkanker: bundeling van expertise moet leiden tot betere zorg
-
Spaargids.be
Dit is wat je jaarlijks uitspaart door elke dag boterhammen mee te nemen naar je werk
Telkens dezelfde broodjeszaak dichtbij je werk opzoeken is handig, maar het kost wel wat. Hoeveel geld kun jij besparen door je eigen boterhammen mee te nemen? En hoe spaar of investeer je die extra centen slim? Spaargids.be gaat het na. -
Doorbraak in Alzheimeronderzoek: nieuw mechanisme ontdekt in vroeg stadium
Onderzoekers van het VIB-KU Leuven Center for Brain & Disease Research hebben een nieuw mechanisme ontrafeld dat een rol speelt in een vroeg stadium van de ziekte Alzheimer. Dat meldt Stichting Alzheimer Onderzoek, die de studie financierde. De bevindingen zouden kunnen leiden tot een betere behandeling van Alzheimer. -
Jobat
Waarom ligt je nettoloon zoveel lager dan je brutoloon?
-
2
Wereldprimeur: UZ Brussel voert allereerste dubbele robotingreep uit bij patiënt
-
Amerikaanse chirurgen transplanteren nier van varken in patiënt (62): “Medische mijlpaal”
Amerikaanse chirurgen zijn erin geslaagd om de genetisch gemodificeerde nier van een varken te transplanteren in een patiënt. Dat is een primeur, die een nieuwe stap betekent in de richting van een mogelijke oplossing voor het chronische tekort aan orgaandonaties. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Persoon die besmettingen met varkenslintworm in Lier veroorzaakte is geïdentificeerd
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer