Zaakvoerster Heidi Daems van Darko’s hier op stap met een hond (niet een van de slachtoffers). Rechts: de Bormstraat, op de grens van Tisselt (Willebroek) en Kapelle-op-den-Bos. © IF, Google Streetview

Al drie honden gedood met bijzonder zwaar vergif: “Amper 10 minuten tussen eerste symptomen en overlijden”

Dierenartsencentrum Anthemis waarschuwt via sociale media om niet meer met honden te wandelen in de omgeving van de Bormstraat, op de grens tussen Kapelle-op-den-Bos en Tisselt (Willebroek). Afgelopen weekend stierven daar drie honden aan vergiftiging. Het is nog onduidelijk welk gif er is verspreid, maar het gaat om een bijzonder dodelijk goedje, de honden overleden vrijwel meteen.

Joris Herpol

Het stukje natuur aan de De Bormstraat loopt over de gemeentegrens tussen Kapelle-op-den-Bos en Tisselt en is een wandelparadijs voor hondenliefhebbers. Tot er een bijzonder kwalijk vergif werd rondgestrooid. “Sporadisch krijgen we wel eens een hond binnen die per ongeluk rattenvergif heeft gegeten”, zegt dierenarts Pieter Vanacker van het Dierenartsencentrum Anthemis. “Maar wat we afgelopen weekend hebben meegemaakt, is van een heel andere orde. Vrijdagavond is een eerste patiënt bezweken. Zondagavond stierven nog twee andere honden. Het gaat om een Amerikaanse bulldog, een border collie en een labrador. Dit is een drama voor de getroffen gezinnen.”

“Het gaat om een hyperacute vergiftiging: tussen de eerste symptomen en het overlijden, zaten amper tien minuten. We konden geen van de drie dieren redden”, waarschuwt Pieter Vanacker. “We voelen enorm mee met de baasjes en hopen dat er geen nieuwe slachtoffers vallen. De politiezone KLM is verwittigd, maar tot nu toe kennen we de oorsprong van het gif niet.”

Leiband

Zaakvoerster Heidi Daems van hondenuitlaatdienst Darko’s uit Willebroek reageert eveneens aangedaan. “Wij zouden volgende week nog met twee honden gaan wandelen, maar kregen melding dat ze allebei overleden zijn door vergiftiging”, zegt Daems. “Dit is echt verschrikkelijk voor de familie. We hopen dat er geen slachtoffers meer vallen. We willen iedereen op het hart drukken om honden aan de leiband te houden en zeer alert te zijn in de buurt van de Bormstraat en het bosje niet ver van Promat. We hopen dat ze de dader(s) snel vinden.”

De politiezone KLM kwam met een patrouille ter plaatse en onderzocht de buurt van het bosje waar de honden werden vergiftigd. Maar er werd (nog) geen vergif aangetroffen. De politiezone onderzoekt wel de zaak.

© IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER