Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Tientallen telefoons van Israëlische soldaten gehackt door ‘vrouwen’ van Hamas

Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen een poging tot een malwareaanval door Hamas gedwarsboomd. Hamas-militanten, die zich op sociale netwerken voordeden als aantrekkelijke jonge vrouwen, hebben geprobeerd de mobiele telefoons van Israëlische militairen te infecteren met schadelijke software. Dat melden de Israëlische strijdkrachten (IDF) zondag.Beeld EPA

De Palestijns-islamistische beweging Hamas is erin geslaagd de telefoons van tientallen Israëlische soldaten te hacken. Dat is zondag meegedeeld door een woordvoerder van het Israëlische leger.

en

De militanten van Hamas kregen toegang tot de Israëlische telefoons door zich op sociaalnetwerksites voor te stellen als aantrekkelijke jonge vrouwen. Ze vroegen aan de soldaten om een app te downloaden waarmee foto’s uitgewisseld konden worden, die na 30 seconden weer zouden verdwijnen. Maar de app bevatte ook schadelijke software, waarmee Hamas toegang wilde krijgen tot informatie op de mobiele telefoon van de soldaten.

De aanval kon worden afgeslagen omdat verschillende soldaten melding hadden gemaakt van verdachte pogingen om contact te maken. “We denken niet dat er sprake is van een substantieel informatielek”, zegt luitenant-kolonel Jonathan Conricus, woordvoerder van het Israëlische leger. “Maar we zullen dat blijven evalueren.”

Het was al derde keer in 3,5 jaar tijd dat Hamas probeerde om toegang te krijgen tot de telefoons van Israëlische soldaten, zegt Conricus nog. Hij erkende dat de laatste poging van Hamas veel gesofisticeerder was dan de twee vorige. “Ze leren natuurlijk bij en verhogen hun niveau”, klinkt het.