© Photo News

N-VA trekt alle registers open: nieuwe verkiezingen dreigen een referendum over België te worden

De partijen hebben de koppen bijeen gestoken over de formatie-impasse. N-VA-voorzitter Bart De Wever roept voor zijn partijbureau op om een Vlaams front op te werpen tegen de “oekazes van PS”. Te veel oorlogstaal naar de smaak van CD&V en Open VLD, maar de crisis krijgt wel een uitgesproken communautaire smaak. Een uitweg uit de impasse lijkt nog lang niet in zicht en nieuwe verkiezingen dreigen een referendum over België te worden.

Arnout Gyssels

Nu PS finaal paars-geel de gracht heeft ingereden, trekt N-VA-voorzitter Bart De Wever alle communautaire registers open. Hij roept op om een Vlaams front te vormen tegen de “oekazes van de PS”. De Vlaamse kiezer wil géén linkse regering, maakt De Wever zich sterk, en CD&V en Open VLD “zouden het Vlaams regeerakkoord verloochenen” als ze plooien. Open VLD heeft De Wever al opgegeven, “de druk op CD&V wordt enorm” voegt hij eraan toe.

De oplossing ziet De Wever uiteraard in confederalisme. “Het federalisme is aan de doodstrijd bezig, maar PS en de andere franstalige partijen willen dat niet onder ogen zien. Ze willen het gewoon niet toegeven. Tijdens de onderhandelingen was nochtans ook bij hen het besef dat er een communautair akkoord nodig is.”

Oorlogstaal

Maar bij de andere partijen die dat Vlaams front moeten opmaken, vinden ze De Wever te ver gaan. Zowel Open VLD als CD&V passen voor “fronten” en “oorlogstaal”. “Wij kiezen voor samenwerking”, laat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten weten. “Niet tegen anderen, maar voor een beter België in alliantie met MR.”

Bij CD&V zetten ze toch wat vraagtekens. “Als de franstalige fronten een Nederlandstalige meerderheid blijven onmogelijk maken, dan is er een groot probleem”, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens. De manier waarop de opdracht van zijn partijgenoot Koen Geens werd getorpedeerd door PS-voorzitter Paul Magnette is nog lang niet verteerd.

Zijn partij blijft erop hameren dat er een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens moet zijn. Maar iemand anders moet die maar gaan zoeken. “Wij hebben het beste gegeven om te zoeken naar een stabiele meerderheid. Wat ons betreft zijn wij niet aan zet.”

“Theoretische kwestie”

Aan de overkant van de taalgrens stelt PS zich naar eigen zeggen constructief op in de regeringsvorming. “We weten dat N-VA met haar houding de Belgen wil verdelen”, zegt kopman Paul Magnette. “Maar we zullen ons niet laten meeslepen op die helling. Wij willen geen fronten bouwen, wij willen bruggen bouwen.” Een rondje communautair gebakkelei is “een theoretische kwestie”, de grondwet is niet opengesteld en er is geen meerderheid. “Maar we kunnen wel erkennen dat België niet goed functioneert.” Andere onderhandelaars geven al langer aan dat PS wel wat communautaire stappen wilde zetten.

Voormalig Brussels minister-president Charles Picqué (PS) vat samen: “We willen niet beschuldigd worden van de verscheuring van het land. Het zijn de Vlaamse partijen die een staatshervorming vragen. Het is aan hen om serieuze toegevingen te doen.”

Kortom: een uitweg uit de impasse is nog lang niet in zicht. En als een uitgebreide staatshervorming nodig is voor een nieuwe regering, dan drijft die nog wat verder weg. Nieuwe verkiezingen worden dan echt een referendum over België.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER