Agenten vernederen twee studenten en dwingen één van hen om in ijskoud water te springen

© VTM

Vier agenten van de politiezone Ukkel staan deze week terecht voor de correctionele rechtbank van Brussel. Ze moeten er zich verantwoorden voor hun gewelddadig en vernederend optreden tegen twee studenten, twee jaar geleden.

jdb

De feiten speelden zich af in de nacht van 30 januari 2014, wanneer Benjamin Chamblain en Germain Misson binnen wilden op een studentenfeestje in Ukkel. Maar omdat één van hen een pet droeg, liet de buitenwipper hen niet binnen.

Er ontstond een discussie aan de voordeur en de politie moest tussenbeide komen. Maar omdat het tweetal bleef protesteren, werkten de agenten één van hen tegen de grond. Daarna werden ze meegenomen in de politiecombi.

Duiken in ijskoud water

Die reed niet naar het politiekantoor, maar naar een verlaten hoek van Ter Kamerenbos. Het was toen al twee uur ’s nachts. Eenmaal ter plaatse kwam er nog een tweede combi aangereden.

“De agenten deden ons knielen naast het meer. Nadien vroegen ze aan Benjamin om zijn broek en jas uit te trekken en om in het meer te springen. Maar het was die avond -5 graden Celsius”, zegt Germain.

Benjamin weigerde dan ook om in de vijver te springen. Maar dat was niet naar de zin van één van de agenten. Die gaf hem een aantal stevige trappen. “Ik heb nog geprobeerd om Benjamin te beschermen”, vertelt Germain. “Maar daardoor heb ik zelf ook een aantal rake klappen gekregen.”

Ontslag

Na de feiten lieten de agenten de twee studenten verweesd achter. Benjamin en Germain dienden daags nadien een klacht in bij Comité P. Aanvankelijk zonder veel hoop, maar tot hun verrassing werd de klacht serieus behandeld.

De onderzoekscommissie had op dat moment namelijk al een dossier lopen met daarin gelijkaardige feiten met dezelfde ploeg, alleen waren er van dat incident geen harde bewijzen.

Het Openbaar Ministerie vraagt straffen van 8 tot 15 maanden, de studenten hopen op het ontslag van de agenten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen