Direct naar artikelinhoud
Gent

Crisis ‘propere zone’ in Gent (voorlopig) bezworen

Joris Vandenbroucke (sp.a)Beeld Wouter Van Vooren

In de Gentse gemeenteraad stond gisteren de uitbreiding van de lage-emissiezone (LEZ) op de agenda, wat eerder tot nervositeit heeft geleid binnen de coalitie. De stad krijgt een uitbreiding van haar LEZ, maar die wordt wel gekoppeld aan een grondige evaluatie. Met dat compromis is de crisis binnen de Gentse meerderheid voorlopig bezworen.

en

“Ik ben niet beroerd om te zeggen dat we eruit gaan leren”, zei schepen van Milieu Tine Heyse (Groen) op de gemeenteraad. In haar tussenkomst zegt Heyse dat er een uitbreiding komt van de LEZ. “Maar met die uitbreiding van de lage-emissiezone zullen we flankerende maatregelen evalueren en beter bekend maken.”

Over die reactie namens het schepencollege hadden de meerderheidspartijen Open Vld, Groen, sp.a en CD&V uren onderhandeld. Er stond dan ook veel op het spel. De geplande uitbreiding van de lage-emissiezone (LEZ) zaait al weken verdeeldheid binnen het Gentse college.

Aanleiding is de koerswijziging van coalitiepartner sp.a. Hoewel de socialisten hun handtekening plaatsten onder het bestuursakkoord, en daarmee onder de uitbreiding van de LEZ, hebben ze plotseling hun twijfels. Treft de groene maatregel niet vooral lagere inkomensgroepen die onvoldoende middelen hebben om een nieuwe, zuinigere auto te kopen?

Gentse gemeenteraad over de "uitbreiding" van de LEZ. Tine Heyse (Groen), schepen van Klimaat, Wonen en Milieu.Beeld Wouter Van Vooren

Gewone man

“Wij willen op de pauzeknop duwen wat de lage-emissiezones betreft”, zei sp.a-voorzitter Conner Rousseau vorige week in het Vlaams Parlement. Rousseau wil met sp.a voluit de kaart van de gewone man trekken. Maar met zijn kritische houding tegenover de LEZ stuurt hij zijn partij wel weg van Groen, dat nog steeds heil ziet in de lage-emissiezone. Ook in Gent, waar beide partijen samen de lage-emissiezone hebben ingevoerd.

“De strijd voor schone lucht mag de ongelijkheid niet doen toenemen”, zei ook sp.a-gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke gisteren op de gemeenteraad. De Gentse sp.a-afdeling is niet per definitie tegen een uitbreiding van de lage-emissiezone, maar ze eist wel eerst een grondige evaluatie. ‘Hoe groot is de winst voor het milieu nu echt?’ versus ‘Wat is de impact op de sociaal zwakkeren?’. “We willen niet blind maatregelen nemen”, zegt Vandenbroucke. “We hebben aangedrongen om sociale maatregelen te nemen. Nu moeten we meten of er daadwerkelijk bereikt wordt, wat we willen bereiken.”

Blinde uitbreiding

Uit metingen in Antwerpen blijkt dat de verbetering van de luchtkwaliteit eerder beperkt blijft. De Antwerpse socialisten hebben dan ook samen met de rest van het stadsbestuur besloten om de zone niet uit te breiden. Als er dan toch een uitbreiding komt, dan moet die voor de socialisten beperkt blijven tot bepaalde zones. “De groenen dromen ervan om heel Gent in een lage-emissiezone te stoppen”, klonk het gisteren in sp.a-rangen. “Wij willen geen blinde uitbreiding.”

Maar dat ligt moeilijk bij Groen, want in het Gentse bestuursakkoord is een uitbreiding voorzien tot buiten de Gentse ring en zelfs tot in het havengebied. In de uren voor de gemeenteraad werd er volop onderhandeld over een compromis. Niet alleen bij sp.a, ook bij Open Vld van burgemeester Mathias De Clercq hadden sommigen zo hun twijfels. Uiteindelijk komt er dus een uitbreiding, maar dan ook eerst een evaluatie.

Vanuit de oppositie waren er voorstellen neergelegd om de LEZ niet uit te breiden, maar die werden weggestemd.

Daarmee houdt de Gentse coalitie stand en sluit ze de rangen. Maar hoelang? Wat als de groenen binnenkort met concrete uitbreidingsplannen op de proppen komen? Mogelijk komen de inhoudelijke verschillen tussen de coalitiepartners dan opnieuw bovendrijven.

Op de vorige gemeenteraad kwam er al een barst in het Gentse schepencollege. Coalitiepartners sp.a en Groen trokken toen plots hun steun in voor een geplande ‘inspiratiemissie’ van schepen Sofie Bracke (Open Vld) naar Israël. Uiteindelijk kon Bracke wel vertrekken dankzij de steun van CD&V en van oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang, maar de wisselmeerderheid schepte een belangrijk precedent.

Filip Watteeuw (Groen) en burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) tijdens de gemeenteraad in Gent.Beeld Wouter Van Vooren