HSBC wil 35.000 banen schrappen

De Britse bank HSBC wil wereldwijd 35.000 banen schrappen. De maatregel moet de financiële groep helpen zijn prestaties in de toekomst opnieuw te kunnen verbeteren. Dat heeft HSBC, naar activa de grootste bank van Europa, gezegd. De afslanking van het personeelsbestand zal over een periode van drie jaar worden gespreid.

HSBC boekte het voorbije jaar een nettowinst van 5,97 miljard dollar. Het jaar voordien werd nog een positief resultaat van ruim 12,61 miljard dollar geregistreerd. De totale inkomsten liepen met 4,3 procent op tot 56,1 miljard dollar.

Kostenbesparing

In totaal wil HSBC, dat vooral in Azië actief is, de kosten met 4,5 miljard dollar verminderen. Een aantal activiteiten – een volume van ongeveer 100 miljard dollar – zal worden afgebouwd of afgestoten.

De voorziene aandeleninkoop wordt ook tot eind volgend jaar opgeschort. Het personeelsbestand zal met 15 procent worden afgeslankt. Daardoor zou de bank over drie jaar nog ongeveer 200.000 werknemers hebben.

De Britse bank heeft een moeilijke periode achter de rug. Met een grote Aziatische activiteit was HSBC uiteraard bijzonder gevoelig voor het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en de maatschappelijke onrust in Hongkong. Een aantal kernmarkten van de bank moesten bovendien een vertragende economische groei melden.

Daarnaast moest ook rekening worden gehouden met de impact van de scheiding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Bovenop die problemen kwam ook nog de impact van de uitbraak van het coronavirus. De problemen hebben de bank aangezet om een afwaardering van meer dan 7 miljard dollar in te schrijven.

Herstel

‘De bank heeft een plan voor een herstel uitgewerkt,’ verduidelijkt interim-CEO Noel Quinn. ‘Dat moet het rendement voor de beleggers opnieuw kunnen verhogen.’ Hij wijst er wel op dat de impact van het coronavirus en de problemen in Hongkong ook dit jaar nog op de prestaties van de bank kunnen wegen.

HSBC is actief in meer dan vijftig landen in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië. Die laatste regio vertegenwoordigt ongeveer 50 procent van de omzet en 90 procent van de winst van de bank. Quinn gaf verder nog aan dat de zoektocht naar een permanente CEO verder gaat.

Meer