Direct naar artikelinhoud
EconomieUpdate

Blokker wordt Mega World in België: vakbonden reageren voorzichtig optimistisch

Blokker wordt Mega World in België: vakbonden reageren voorzichtig optimistisch
Beeld ANP

De winkels van Blokker in België en Luxemburg worden verkocht aan een ander Nederlands bedrijf dat de winkels wil voortzetten onder de naam ‘Mega World’. Dat heeft de directie van de Nederlandse winkelketen vandaag bekendgemaakt tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Er werd gevreesd voor ontslagen, maar geen enkele job gaat verloren. De verschillende vakbonden reageren opgelucht.

Eigenaar Mirage Retail Group verkoopt de 123 winkels aan Dutch Retail Groep van ondernemer Dirk Bron. Die wil alle winkels voortzetten als discounters onder het merk Mega World. “Ik zie goede kansen voor de discountketen in de Belgische markt en verheug mij op de samenwerking met het team van Blokker België. Alle winkels blijven open en ik heb er vertrouwen in dat de nieuwe formule zich kan ontwikkelen tot een gezond en winstgevend bedrijf”, aldus Bron.

Naam verdwijnt

De nieuwe keten Mega World wordt een discountketen met merkproducten. Vanaf mei zal de naam Blokker uit het straatbeeld verdwijnen in België. Alle 670 werknemers van Blokker België worden overgenomen en behouden hun loon- en arbeidsvoorwaarden, werd aan de vakbonden meegedeeld. Volgens ACLVB-secretaris Eric Vuchelen is er de garantie gegeven dat daar in de komende twaalf maanden niets aan verandert.

BBTK-secretaris Inge De Beule is eveneens voorzichtig optimistisch. “Dit geeft ons alvast een jaar werkzekerheid”, zegt ze. “Hoe het daarna zal lopen, zullen we moeten afwachten.”

Nieuwe eigenaar Dirk Bron heeft voor Mega World alvast een andere visie dan die van Blokker. “Hij is actief in de stockverkoop, een beetje vergelijkbaar met wat Action doet”, zegt secretaris Marc Jacobs van ACV Puls. “Hij wil wel quasi enkel met merkproducten werken.” Het personeel zal zich dus moeten aanpassen. “Typisch aan stockverkoop is een grote logistieke activiteit, met veel laden en lossen in de winkels”, zegt Jacobs. “Dat is een andere business waar fysiek hard gewerkt moet worden. Voor oudere werknemers zal die werkdruk misschien niet evident worden, dat moeten we afwachten.”

Volgens Anne-Marie Dierckx van de Franstalige vakbond CNE gaat het om voorraden van allerlei soorten producten, zoals fietsen maar ook schoenen of kleding. Voeding zou niet in het assortiment zitten, decoratie wél.

Snel schakelen

Zij heeft ook het gevoel dat de overnemer zeer snel te werk wil gaan. Officieel luidt het dat de nieuwe merknaam in mei in België en Luxemburg wordt gelanceerd, maar volgens Dierckx zal het merk al veel sneller te zien zijn.

Zij hekelt ook het feit dat de nieuwe directie amper financiële details vrijgeeft. “Men zegt ons dat men over vijf jaar een omzet van 200 miljoen euro wil halen, maar zonder meer details. We kregen ook te horen dat gezien de 26 miljoen euro verlies van het voorbije jaar, het kiezen was tussen deze oplossing of de catastrofe.”

Voor de vakbondssecretarissen is overnemer Dirk Bron overigens een onbekende. Hij is in België nochtans niet aan zijn proefstuk toe: in 2006 nam hij vijftien Superconfex-winkels over van de Nederlandse keten BR Bedding. Hij wilde de winkels ombouwen tot discounters met onder meer sport- en vrijetijdskledij, maar daar kwam niet veel van in huis. In Nederland is hij de oprichter van de budgetsportketen Aktiesport, die nu in handen is van het Britse JD Sports Fashion.

Het ging niet goed met de Belgische Blokker-winkels. Op een vorige ondernemingsraad van Blokker België hadden de vakbonden te horen gekregen dat slechts acht van de 123 winkels winstgevend zijn. Topman Michiel Witteveen had in december al laten verstaan dat België een probleem was voor Blokker. “Ongewijzigd verder gaan was door de opgelopen verliezen niet mogelijk en ingrijpende maatregelen waren onvermijdelijk”, zegt Witteveen in het persbericht over de verkoop.