© HBVL

Transportbond voert actie in Hasselt: "Oost-Europese chauffeurs werken maandenlang aan een stuk voor IKEA"

De Belgische Transportbond (BTB) heeft maandagmiddag actie gevoerd aan de IKEA-winkel in Hasselt. Ze kaarten de slechte loon- en arbeidsomstandigheden aan van de vrachtwagenchauffeurs die via onderaannemers voor de IKEA-keten rijden.

“De chauffeurs van de transportfirma’s die IKEA inhuurt, worden door hun werkgever verplicht om maandenlang aan een stuk te werken, leven en slapen in hun vrachtwagen”, zegt John Reynaert van de Belgische Transportbond. “De transporten die ze doen in de Benelux worden uitgevoerd door chauffeurs uit Oost-Europa die met busjes worden overgebracht. Ze werken tegen Oost-Europese loon- en arbeidsvoorwaarden in België en de buurlanden. Dat is in strijd met de Europese regelgeving en met de Belgische collectieve arbeidsovereenkomsten die het principe huldigen ‘gelijk loon voor gelijk werk’.”

Volgens de Belgische Transportbond weigert IKEA zelfs maar te overwegen om de voorstellen voor de loon- en arbeidsvoorwaarden van de chauffeurs te verbeteren. “De klanten hebben recht op de waarheid. Daarom hebben we pamfletten verspreid waarin de houding van IKEA wordt toegelicht”, aldus Reynaert.

De hele week lang voeren vakbonden onder de koepel van de International Transport Workers Federation (ITF) acties aan verschillende IKEA-winkels in Europa. “Woensdag trekken we naar Metz in Frankrijk waar we mee actie zullen voeren”, zegt Reynaert. “Enkele weken geleden ontdekte men daar een overleden Oost-Europese chauffeur in zijn vrachtwagen, waarna een andere chauffeur verplicht werd om onmiddellijk met die vrachtwagen verder te rijden.”

IKEA reageert positief op de actie van BTB. “Hoewel de chauffeurs die onze producten transporteren niet in dienst zijn van IKEA-Transport, vinden we het belangrijk dat hun arbeidsvoorwaarden verbeteren”, zegt Steven De Smet, communication manager van IKEA-Belgium. “We weten dat er nog heel wat uitdagingen zijn in de transportsector. En hoewel IKEA-Transport die niet alleen kan oplossen, willen we wel bijdragen aan een positieve evolutie. Daarom hebben we een proefproject opgestart voor minimumstandaarden, ook bij onderaannemers. We respecteren ITF en we hopen dat we de gesprekken met hen kunnen verderzetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer