UZ Leuven past preciezere lasertechniek toe voor behandeling epilepsie

Het UZ Leuven heeft met succes bij een jonge vrouw een nieuwe, veel preciezere techniek toegepast om hersenweefsel dat epilepsie uitlokt te verwijderen. Het ‘fout’ hersenweefsel wordt hierbij verbrand met een laser die geleid wordt door een MRI-scanner.

Bij een op de drie mensen met epilepsie hebben geneesmiddelen weinig effect. Als ze regelmatig epileptische aanvallen hebben, kunnen ze na een uitgebreide evaluatie in aanmerking komen voor een hersenoperatie. Een weefselverbranding via elektrodes bestaat al geruime tijd, maar het verschroeien van het hersenweefsel dat de epilepsie veroorzaakt verloopt daarbij echter minder gecontroleerd.

Preciezer tewerk

Het UZ Leuven gebruikte nu als eerste in de Benelux een methode die al in de VS bestond en die ook toegepast wordt voor diepgelegen hersentumoren. Door de ingreep te doen in een MRI-scanner die de temperatuursveranderingen kan meten, kan de chirurg veel preciezer te werk gaan om het ‘foute’ hersenweefsel weg te branden. De ingreep duurt in vergelijking met de klassieke operatie om hersenweefsel te verwijderen ook minder lang en is minder belastend voor de patiënt.

De operatie met de nieuwe techniek verliep volgens de Leuvense neurochirurg Tom Theys technisch perfect. De patiënte, die voordien meerdere grote epilepsie-aanvallen per dag onderging, had een maand na de operatie nog slechts enkele kleinere, niet-hinderlijke aanvallen. “Het zou goed zijn dat we met alle epilepsiecentra samen bekijken hoe we in België deze vrij dure techniek kunnen aanbieden aan het beperkt aantal patiënten dat het echt nodig heeft”, aldus Theys. De ingreep wordt overigens nog niet terugbetaald. UZ Leuven en het bijzondere solidariteitsfonds droegen bij tot de kosten van de operatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen