De Nederlandse inlichtingendiensten waren, in tegenstelling tot de Belgische, betrokken partij inzake Crypto AG, een Zwitsers bedrijf dat stiekem in handen was van de CIA en de Duitse Bundesnachrichtendienst.
Volledig scherm
De Nederlandse inlichtingendiensten waren, in tegenstelling tot de Belgische, betrokken partij inzake Crypto AG, een Zwitsers bedrijf dat stiekem in handen was van de CIA en de Duitse Bundesnachrichtendienst. © EPA

“Nederlandse inlichtingendiensten luisterden België jarenlang af”: “Het is eten of gegeten worden”

De onthulling dat de Amerikaanse (CIA) en (West-)Duitse (BND) inlichtingendiensten decennialang vijandige en bevriende naties afluisterden via een Zwitsers bedrijf dat ze stiekem controleerden, krijgt nog een staartje. De Nederlandse inlichtingendiensten waren, in tegenstelling tot de Belgische, betrokken partij in ‘Operatie Rubicon’, wat impliceert dat de Nederlanders ons mogelijks jarenlang hebben afgeluisterd. Het Nederlandse onderzoeksplatform Argos van de VPRO kon Duitse rapporten inkijken.

56 reacties

  • danny janssens

    4 jaar geleden
    Ze moeten natuurlijk zeker zijn dat BDW hen met geen tekort van 12 miljard zal opscheppen als Vlaanderen bij Nederland gaat
  • Ronald Van Beneden

    4 jaar geleden
    Van je buren moet je het hebben. Of was het de bedoeling van om het meest belastingen ontwijken in het belang van het land?
  • RENE LENAERTS

    4 jaar geleden
    Wat kan voor de Hollanders zo belangrijk zijn in België dat ze ons zouden afluisteren?
  • wim CLAES

    4 jaar geleden
    waarom verbaast me dit weer niks...
  • Saadia Sellak

    4 jaar geleden
    Ik lees hier dat vele Vlamingen zichzelf onderschatten en de Hollanders overschatten. Ik heb ruime ervaring met beiden en ik vind dat Hollanders juist een hoop van België kunnen leren. Vlamingen zijn juist veel meer doordacht en kunnen een probleem op meerdere manieren zien en oplossen. Hollanders zijn te overhaast, soms oogkleppen op en trekken te snel conclusies waar je ze nauwelijks nog vanaf krijgt.