Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Onthuld: Shakespeare is eigenlijk het getal pi

William Shakespeare.Beeld BELGAIMAGE

Dat Mark Zuckerberg eigenlijk een buitenaards reptiel is en Donald Trump de antichrist, goed, dat weten we zo onderhand wel. Maar dat de Britse dichter William Shakespeare in werkelijkheid het getal pi is – daar keken we wel even van op.

Toch is het zo. Beweert althans Klaas van Egmond, overdag hoogleraar duurzaamheid en milieuwetenschap, buiten werktijd iemand met nogal avontuurlijke ideeën over zaken als ufo’s, graancirkels en het einde der tijden.

En nu dus de theorie dat Shakespeare eigenlijk een getal is. Kijk maar naar ‘s mans beeltenis: in de wangen is een drie te herkennen, en er zijn veertien knopen. Voor 3,14 – het getal pi – nietwaar?

Hiernaast bevat het openingsgedicht bij Shakespeares verzameld werk allerlei verwijzingen naar pi. Zo meldt het rijm dat er te weinig koper is om ‘this figure’ (Shakespeare/pi) tot zijn recht te laten komen: een duidelijke verwijzing naar de oneindigheid van pi. Er zou hier sprake zijn van een kliek Rozenkruizers die Shakespeare bedacht als dekmantel om allerlei ‘esoterische kennis’ te verstoppen.

Van Egmond kreeg zijn ingeving al enkele jaren geleden, maar zijn idee is nu herontdekt door wiskundige Pepijn van Erp van de Stichting Skepsis – die er, nogal ondankbaar, op zijn weblog prompt geen spaan van heel laat. Zo wist men in de tijd van Shakespeare nog helemaal niet dat pi een irrationeel getal is met oneindig veel decimalen, om eens iets te noemen.

Enfin, bekijkt u vooral Van Egmonds filmpje – en vergeet niet daarna Van Erps uitleg te lezen.