Lagarde schuldig aan "nalatigheid" in zaak-Tapie

Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, is schuldig bevonden aan nalatigheid in de zaak-Tapie. De zaak gaat terug tot 2008, toen een speciaal arbitragepanel oordeelde dat Tapie 404 miljoen compensatie moest krijgen van Crédit Lyonnais. Lagarde krijgt geen straf.
archieffoto

In 2008 besliste een speciaal arbitragepanel dat zakenman Bernard Tapie 404 miljoen compensatie moest krijgen van Crédit Lyonnais, een bank die deels in handen was van de staat. Tapie vocht al sinds 1993 een juridische strijd uit met Crédit Lyonnais, omdat die bank hem zou hebben bedrogen bij de verkoop van zijn sportmerk Adidas. Het was Lagarde die de zaak doorverwezen had naar het driekoppige arbitragepanel, waarvan de uitspraak bindend was.

De compensatiedeal werd gezien als een beloning voor Tapie voor zijn steun aan Nicolas Sarkozy bij de presidentsverkiezingen in 2007. Lagarde, die toen minister van Economie, Financiën en Arbeid was, besloot zich niet te verzetten tegen de beslissing. Dat leidde destijds tot grote verontwaardiging in Frankrijk.

Volgens het speciale hof had Lagarde beroep moeten aantekenen toen Tapie zijn geld kreeg omdat er verdenkingen van fraude waren. Haar medewerkers hadden haar dat ook geadviseerd, maar Lagarde liet die adviezen links liggen.

Eind 2015 oordeelde een rechtbank dat Tapie de compensatie ten onrechte had gekregen en moest terugbetalen met interest.

Lagarde zelf heeft altijd haar onschuld staande gehouden. Ze riskeerde een celstraf van 1 jaar en een boete van 15.000 euro, maar ze krijgt nu dus geen straf. Lagarde was niet aanwezig bij de uitspraak. Ze reisde afgelopen weekend al terug naar Washington, naar haar werk bij het Internationaal Monetair Fonds. Haar advocaat heeft nog niet beslist of er beroep aangetekend wordt.

Kan Lagarde het IMF blijven leiden?

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de uitspraak voor de carrière van Christine Lagarde. Ze had zich eerder kandidaat gesteld voor een nieuw mandaat als topvrouw van het Internationaal Muntfonds (IMF). De raad van bestuur van het IMF zou zich binnenkort beraden over de positie van Lagarde, maar tot nu toe heeft die raad zich eerder op de vlakte gehouden.

Volgens haar advocaat is er geen straf uitgesproken en hij verwacht niet dat het IMF problemen gaat maken. Lagarde heeft internationaal een sterke reputatie als intelligent en speelt een belangrijke rol in de woelige economische mondiale context. Het financiële persagentschap Bloomberg verwacht daarom niet dat het IMF Lagarde zal laten vallen. De Franse socialistische regering behoudt alleszins het vertrouwen in Lagarde, die tot de conservatieve oppositie behoort.

Het IMF kan nieuwe schandalen overigens missen. De vorige topman, de Fransman Dominique Straus-Kahn, moest in 2011 opstappen na een serie seksschandalen, waaronder de aanranding van een kamermeisje in een hotel in New York. Zijn voorganger, de Spanjaard Rodrigo Rato, moet zich in eigen land verantwoorden in een corruptieproces.

Meest gelezen