Amerikaanse scoutsreus met 2,2 miljoen leden vraagt bescherming tegen schuldeisers na misbruikschandaal

De scoutsvereniging Boy Scouts of America (BSA) heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Dat moet toelaten een fonds op te richten voor de wellicht duizenden slachtoffers van seksueel misbruik binnen de organisatie.

De padvindersorganisatie, een echt instituut van de Amerikaanse samenleving, is opgericht in 1910 en telt 2,2 miljoen leden tussen 5 en 21 jaar. De vereniging kampt met financiële druk door juridische kosten rond de aanpak van de beschuldigingen van seksueel misbruik. Dat melden Amerikaanse media.

Fonds voor slachtoffers

In een persbericht bevestigt de BSA dat bescherming tegen schuldeisers aanvraagt via de typisch Amerikaanse Chapter 11-faillissementsprocedure. De beschutting tegen schuldeisers moet toelaten om een fonds op te richten voor de slachtoffers, en om de activiteiten te kunnen voortzetten. ‘Tragisch genoeg zijn er tijden geweest wanneer individuen van de BSA-programma’s gebruik hebben gemaakt om kinderen schade te berokkenen’, erkent de BSA.

De organisatie stelt dat het voorgestelde compensatiefonds voor de slachtoffers de beste manier is om hen schadeloos te stellen, op ‘een manier die evenwichtig is en hun identiteiten beschermt’. Ze moedigt slachtoffers nog aan om een eis in te dienen.

De BSA beklemtoont dat lokale afdelingen niet betrokken zijn bij de bescherming tegen schuldeisers.

Meer