Amsterdam denkt aan wietverbod voor toeristen

Te veel is te veel: de vrije sfeer in Amsterdam trekt veel toeristen aan, maar die maken de stad onleefbaar voor de inwoners. Daarom denkt Amsterdam aan een verbod voor toeristen in coffeeshops.

Amsterdam op vrijdag- of zaterdagavond, dat is De Wallen en de coffeeshops. Net aan die laatste factor wil burgemeester Femke Halsema paal en perk stellen. De toeristen die de Walletjes bezoeken, zorgen namelijk voor veel te veel overlast.

Coffeeshops

De zorg van Halsema is te begrijpen. In het weekend is er in het populaire district nauwelijks doorkomen aan. Meer dan de helft van de toeristen in Amsterdam geeft aan dat de raamprostitutie en coffeeshops een goede reden zijn om naar Amsterdam te komen.

Vooral die laatste zijn erg in zwang, 72 procent geeft aan een coffeeshop bezocht te hebben tijdens hun bezoek aan de Nederlandse hoofdstad. 4 op de 10 zegt dat ze minder naar Amsterdam zouden komen als de stad coffeeshops verboden terrein maakt voor toeristen.

Maastricht

Nochtans kan de maatregel er komen. Eerdere, zachtere, richtlijnen, zetten weinig zoden aan de dijk. Zo kwamen er in de Walletjes duidelijke spandoeken met gedragsregels. Een foto nemen van de dames, te luid of uitbundig zijn, kan toeristen een stevige duit kosten.

Toch schrikt dat de toeristen niet af. Een ander model is dan maar om coffeeshops te verbieden voor toeristen. Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse stad die situatie probeert onder controle te houden. Zo zijn de coffeeshops in Maastricht, langs het grensgebied met Duitsland en België, een no-go zone voor passanten.

Horeca

Dat wil echter niet zeggen dat de regel op veel sympathie zou kunnen rekenen. De coffeeshops op de Wallen, de bekendste is wellicht Bulldog, draaien ook wel serieuze winsten. Daarnaast is al dat wiettoerisme ook uitstekend voor de rest van de horecasector in de streek.

Meer