Direct naar artikelinhoud

Kerststal-rel in Holsbeek: dan toch kerststal in gemeentehuis

Het gemeentehuis van Kortrijk-Dutsel bij Holsbeek krijgt dan toch een kerststal. De gemeente besliste eerder dit jaar op aanvraag van Groen-schepen Annelies Vander Bracht en de gemeentesecretaris om er dit jaar geen te plaatsen. Na massaal protest - onder andere van de lokale N-VA-afdeling - komt de gemeente op die beslissing nu dus toch terug. 

Er zal dit jaar dan toch een kerststal zichtbaar zijn in het gemeentehuis van Kortrijk-Dutsel bij Holsbeek. Eerder deze maand werd beslist dit jaar geen kerststal te plaatsen om de neutraliteit tussen kerk en staat te bewaren. Volgens voormalig eerste schepen Achiel Claes (CD&V) zou de reden voor het ontbreken van een kerststal echter anders gelegen hebben. De gemeentescretaris zou uitdrukkelijk gevraagd hebben om geen stal te plaatsen "omdat de stal te uitdagend voor moslims zou zijn". 

Een motoef dat voor Claes absoluut niet door de beugel kon: "Dat is toch je reinste onzin", zegt Claes. "Kerstmis is toch gewoon een traditie? Waarom kunnen wij die niet gewoon normaal verderzetten? Er wonen, bij wijze van spreken, misschien vier moslims in Holsbeek en die gaan écht niet komen klagen omdat er een kerststal in het gemeentehuis staat."

"Er wonen, bij wijze van spreken, misschien vier moslims in Holsbeek en die gaan écht niet komen klagen omdat er een kerststal in het gemeentehuis staat."
Voormalig eerste schepen Achiel Claes
Kerststal-rel in Holsbeek: dan toch kerststal in gemeentehuis

"Zo neutraal mogelijk zijn"

Schepen Annelies Vander Bracht (Groen) ontkent echter dat die reden aan de basis zou liggen voor het wegnemen van de kerststal. "Wij hebben dat gedaan omdat er scheiding moet zijn tussen kerk en staat. Om zo neutraal mogelijk te blijven, hebben wij dat kerststalletje weggenomen. Dat afschuiven alsof er enkel moslims aan de oorzaak hiervan liggen, zou maar al te simpel zijn. Dat heeft niet alleen iets met moslims te maken. Ook homo's of slachtoffers van pedofiele Brugse priesters zullen dezer dagen niet staan te springen voor een symbool van de kerk."

"Een kerstboom en een kerststal behoren tot onze folklore en tradities. Het is tijd om onze normen en waarden te verdedigen' N-VA."
N-VA

Die redenering weerhield de lokale afdeling van de N-VA er echter niet van om de inwoners van Holsbeek op te roepen om nu dinsdag met zoveel mogelijk kerststallen naar de gemeenteraad te komen als signaal. "Onze groene schepen Annelies Vander Bracht en onze gemeentesecretaris hebben duidelijk een lesje in democratie nodig. Kerstmis is een nationale feestdag. Een kerstboom en een kerststal behoren tot onze folklore en tradities. Het is tijd om onze normen en waarden te verdedigen. Het is tijd dat alle partijen in Holsbeek hieromtrent een duidelijk standpunt innemen."

De N-VA vraagt ook dat de gemeentesecretaris zich van politiek zou onthouden. "Voor onze gemeentesecretaris hebben we eveneens een duidelijke boodschap: 'Als u het beleid wil bepalen, ga dan op een lijst staan'." Dat ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) uit buurgemeente Lubbeek de oproep deelde, wekte al verontwaardiging op op Twitter.

Voormalig eerste schepen Achiel Claes

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...