Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Afval gevonden in brandstoftanks nieuwe toestellen Boeing 737 Max

Boeing 737 Max-vliegtuigen van maatschappij Southwest aan de grond.Beeld REUTERS

In de brandstoftanks van al afgebouwde toestellen van het geplaagde Boeing-toestel 737 Max is afvalmateriaal gevonden.

Het gaat onder meer om stukjes metaal, gereedschap en lappen stof, die de bouwers waarschijnlijk hebben achtergelaten in ‘meerdere’ van de 400 toestellen, die werden gebouwd in de Amerikaanse plaats Renton. De vliegtuigbouwer heeft het probleem bevestigd.

Boeing heeft tegen het personeel gezegd dat de slordigheden ‘absoluut onaanvaardbaar’ zijn. Ook heeft het bedrijf maatregelen aangekondigd om dit probleem aan te pakken. Boeing verwacht niet dat het tot verdere vertraging zal leiden.

Honderden vliegtuigen staan klaar voor levering aan klanten, maar alle 737's van het type Max worden sinds vorig jaar maart aan de grond gehouden om veiligheidsredenen. Twee van die toestellen van Boeing stortten binnen een halfjaar neer vanwege technische problemen. Daarbij vielen 346 doden. Door een softwarefout werd de neus van het toestel naar beneden geduwd.

Sinds de toestellen door de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA aan de grond werden gehouden, bouwde Boeing zo’n 400 extra toestellen. In januari werd de productie tijdelijk stilgelegd.

Goedkeuring

De vliegtuigbouwer moet goedkeuring krijgen de FAA voordat de 737 Max weer in gebruik mag worden genomen. Ook moet de aangepaste software voor die toestellen goedgekeurd worden.

Geen enkele Amerikaanse luchtvaartmaatschappij met Max-toestellen in de vloot lijkt erop te vertrouwen dat dit voor de zomer gebeurt. Southwest heeft tot 10 augustus geen plannen met de toestellen, aldus het zomerschema van de maatschappij. Voor American Airlines geldt hetzelfde, maar dan tot 17 augustus. United Airlines rekent voor 4 september nergens op.