Duits voetbal boekt een nieuw omzetrecord

De Bundesliga, de hoogste divisie van het Duitse voetbal, heeft het voorbije seizoen 4,02 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 5,4 procent tegenover het seizoen voordien. Dat blijkt uit het economisch rapport van de Deutsche Fußball-Liga.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Bundesliga meer dan 4 miljard euro inkomsten kan melden. In de tweede klasse van het Duitse professionele voetbal was er sprake van een stijging met 28,5 procent tot 782 miljoen euro.

Mediarechten

De Deutsche Fußball-Liga heeft de voorbije vijftien jaar telkens opnieuw een recordomzet kunnen melden. De zesendertig clubs uit de twee hoogste reeksen van het Duitse voetbal verzamelden vorig jaar 4,8 miljard euro inkomsten. Dat betekende een stijging met 136 procent over een periode van tien jaar.

Ook dit keer vertegenwoordigden de mediarechten het grootste deel van de inkomsten van de Duitse voetbalclubs. Die rechten brachten vorig jaar 1,48 miljard euro op. Dat betekende een stijging met 200 miljoen euro tegenover het seizoen voordien. Daarmee leverden de mediarechten nagenoeg 37 procent van de totale inkomsten van de Duits voetbalclubs.

Reclame en sponsoring hadden vorig seizoen een aandeel van 21 procent in de inkomsten. De omzet daalde echter van 871,6 miljoen euro naar 845,4 miljoen euro. Die terugval was volgens het rapport vooral te wijten aan het feit dat historische en populaire clubs zoals FC Hamburg en FC Köln het seizoen voordien waren gedegradeerd.

Ook de inkomsten uit de verkoop van tickets viel hierdoor van 538 miljoen euro naar 520 miljoen euro terug. Datzelfde fenomeen was tegelijkertijd de achterliggende kracht achter de stijgende sponsoring-inkomsten in de tweede klasse, waar een toename met 20 procent tot 158,1 miljoen euro kon worden gemeld.

Tewerkstelling

Transfers van spelers leverden de clubs uit de Bundesliga vorig seizoen 675,1 miljoen euro op. Dat was een stijging met 4,5 procent tegenover het seizoen voordien.

Het rapport voert nog aan dat de Bundesliga de Duitse economie vorig seizoen aan taksen en andere verplichtingen 1,4 miljard euro opleverde. Dat bedrag lag 100 miljoen euro hoger dan het seizoen voordien.

Meer