Direct naar artikelinhoud
Koning Filip stuurt het schip richting Vivaldi
Federale formatie

Koning Filip stuurt het schip richting Vivaldi

Beeld Tim Dirven

Koning Filip zal de onderhandelingen vandaag richting de Vivaldi-coalitie sturen. Hij kan niet anders.

Koning Filip rondt vandaag  zijn driedaagse consultatieronde met de partijvoorzitters af. Paul Magnette (PS), François De Smet (Défi), Joachim Coens (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) worden achtereenvolgens op het paleis verwacht.

Wellicht niet toevallig passeert Rutten als laatste, om 16 uur. In de Wetstraat wordt naar Open Vld gekeken om de formatie nieuw leven in te blazen. Rutten zelf lijkt niet meer geschikt, nadat ze zich vorig jaar (te) ver liet meeslepen in de poging van toenmalig informateur Magnette om een paars-groene regering op te zetten. Partijgenoot Alexander De Croo, de minister van Financiën, lijkt wel aanvaardbaar voor de meeste partijen als vervanger van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V).

Na het mediaoffensief van Magnette eind vorige week is het duidelijk: er zal geen paars-gele samenwerking komen tussen N-VA en PS. De afstand tussen beide partijen is te groot. Het enige haalbare alternatief lijkt de zogenaamde Vivaldi-coalitie met socialisten, liberalen, groenen en CD&V. Maar: om deze onuitgegeven formule te doen werken, is veel tact en geduld nodig, beseft het paleis. CD&V is bepalend voor de kansen van de Vivaldi-coalitie. De partij wil er voorlopig niets van weten. Bovendien voelt de CD&V-top zich verraden door de ‘ezelsstamp’ van Magnette naar Geens. Het vertrouwen in de PS is ver zoek.

De Franstalige socialisten aan zet brengen lijkt dus geen optie voor koning Filip. Sp.a is geen vragende partij voor een opdracht. CD&V evenmin. En de groene partijen roepen inhoudelijk te veel weerstand op bij de achterban van CD&V en Open Vld.

Vanuit centrum

Om de christendemocraten en liberalen niet af te schrikken, wordt een Vivaldi-coalitie best vanuit het centrum uitgeprobeerd, luidt het binnen meerdere partijen. Via Open Vld of MR. Naast De Croo valt ook de naam van premier Sophie Wilmès. Haar partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez ziet zo’n missie echter niet zitten. Hij wil dat de premier zich concentreert op haar regeringswerk. Een koninklijke opdracht voor De Croo zou trouwens voor stabiliteit zorgen in de formatie. Wat er straks ook gebeurt bij de Open Vld-voorzittersverkiezingen, De Croo is en blijft een zekerheid aan de top van de liberale partij.

“De situatie is in elk geval delicaat”, vertelde Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet na zijn audiëntie op het paleis gisteren. Hij is naar eigen zeggen bereid om communautaire thema’s te bespreken – een voorwaarde van CD&V voor regeringsdeelname. Bouchez houdt echter de boot af voor een grote communautaire hervorming: “Dat kan niet in enkele dagen of weken.”

Intussen lijkt Magnette te beseffen dat zijn mediaoffensief tegen paars-geel niet perfect is verlopen. Vooral in Vlaanderen is zijn ‘njet’ slecht ontvangen. In een filmpje op sociale media probeerde hij daarom gisterenavond om de inhoudelijke argumenten van zijn partij te verduidelijken. “Ik zal nooit aanvallen persoonlijk nemen en ik zal ook nooit iemand persoonlijk aanvallen”, besluit hij in de camera. “Iedereen moet proberen zen te blijven.”