14 miljoen euro voor medicijnen op basis van darmbacteriën

Het Gentse biotechbedrijf MRM Health wordt gelanceerd met een startkapitaal van 14 miljoen euro. Het wil medicijnen ontwikkelen op basis van darmbacteriën. Een eerste kandidaat-product, tegen chronische darmontsteking, zou eind dit jaar klinisch getest kunnen worden.

MRM Health is ontstaan in de schoot van ProDigest, een spin-off van de UGent. Die maakte een installatie, beter bekend als de ‘kakmachine’, die het menselijke spijsverteringsstelsel nabootst, waarmee het de invloed van bepaalde ingrediënten of medicijnen op de spijsvertering en de darmflora onderzoekt. MRM Health gaat een stap verder en gebruikt die installatie om zelf geneesmiddelen en probiotica te ontwikkelen.

Het startkapitaal van 14 miljoen euro wordt bijeengebracht door de holding Ackermans & van Haaren (AvH), MRM Technologies (deels in handen van de familie Colruyt), het investeringsfonds Qbic, het Vlaamse onderzoeksinstituut VIB en het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont. Met die laatste zal de Gentse start-up ook commercieel samenwerken.

‘Met het geld kan MRM Health zijn eerste therapeutische product tegen chronische darmontsteking in klinische fase testen in verschillende patiëntenpopulaties en zijn onderzoeksprogramma’s rond spondyloartritis (een reumatische aandoening, red.) en andere aandoeningen verder ontwikkelen’, staat in een persbericht van AvH.

Meer