Verzekeringsmakelaar IC Verzekeringen sinds kerstavond slachtoffer van hackers en ransomware

Themabeeld. © EPA

Verzekeringsmakelaar IC Verzekeringen, met vooral klanten in het katholiek onderwijs, steden en gemeenten, de kerk- en zorginstellingen en de non-profitsector, is sinds 24 december 2019 slachtoffer van hackers. Die hebben het bedrijf aangevallen met ransomware, maar dat weigert te betalen.

pvm

‘De cybercriminelen vroegen ons 2 miljoen euro losgeld te betalen om onze data terug gebruiksklaar te maken. Drie dagen later werd het bedrag verhoogd naar 4 miljoen euro’, zegt managing director Michel Höftmann. Het bedrijf is daar ‘uit principe’ niet op ingegaan, zegt het tegen Belga.

De hackers verschaften zich op 24 december toegang tot de systemen van de verzekeraar en konden de data en applicaties gedeeltelijk coderen. Het bedrijf besliste daarop om meteen het informaticanetwerk en alle toepassingen los te koppelen en uit te schakelen. De klanten krijgen sindsdien op de homepage van het bedrijf de mededeling te zien dat die ‘door een technisch probleem’ niet bereikbaar is.

Het bedrijf bracht ook onmiddellijk de bevoegde autoriteiten op de hoogte van de aanval. Omwille van het lopend onderzoek werd IC Verzekeringen gevraagd om geen informatie naar buiten te brengen. Nu het onderzoek is afgesloten, doet het dat wel.

Zeventien extra werkkrachten

‘Intussen hebben wij alle veiligheidsmaatregelen van onze IT-systemen verder verhoogd, zodat een gelijkaardige situatie in de toekomst maximaal vermeden kan worden’, zegt managing director Michel Höftmann aan Belga. Het nam ook zeventien extra mensen in dienst, om de afgelopen administratieve achterstand in te halen.

IC Verzekeringen zegt verder dat uit het onderzoek, waaraan ook Britse en Duitse cyberveiligheidsfirma’s hebben gewerkt, is gebleken dat er geen data van klanten gestolen werden, noch dat derden toegang gehad hebben tot data van het bedrijf. ‘Terwijl sommige ondernemingen geen andere uitweg zien dan tegemoet te komen aan de eisen van de criminelen, hebben wij beslist niet in te gaan op de vraag om losgeld’, vervolgt Höftmann. ‘Het gaat in tegen onze principes om ons over te geven aan criminelen en hen met de betaling van losgeld te helpen om hun illegale praktijken verder te zetten.’