Qatar versterkt greep op British Airways-moeder

Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways heeft zijn belang in het consortium International Air Group (IAG), het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, verder verhoogd. Het Arabische bedrijf heeft in IAG nu een belang van ruim een kwart uitgebouwd. Met deze operatie breidt Qatar zijn portfolio in wereldwijde luchtvaartinvesteringen verder uit.

Vijf jaar geleden dook Qatar Airways voor het eerst in het kapitaal van IAG op. In eerste instantie kocht de Arabische maatschappij 10 procent van de aandelen van het Britse consortium.

Succes

Sindsdien werd dat belang stelselmatig uitgebreid. Begin dit jaar had Qatar Airways 21,4 procent van de aandelen van IAG in handen. Dat is nu verder opgevoerd tot 25,1 procent. Die laatste transactie vergde een investering van 560 miljoen euro.

Akbar Al Baker, topman van Qatar Airways, zegt over de investering in IAG tevreden te zijn. ‘De instap in IAG is een succes gebleken,’ voert hij aan. ‘Daarom werd beslist om dat belang verder te verhogen.’

Qatar Airways heeft aandelen van verscheidene luchtvaartmaatschappijen in zijn portefeuille. De Arabische maatschappij heeft onder meer belangen in Latam, Cathay Pacific, China Southern Airlines, Rwandair en Air Italy. Daarnaast zou Qatar Airways ook interesse hebben om een belang in de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa te nemen.

Conflict

De maatschappij zegt die belangen vooral uit financiële doelstellingen aan te houden. Een gedeelte van die portfolio is opgebouwd nadat Qatar Airways de toegang tot het luchtruim van de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië was ontzegd.

Dat was te wijten aan het politiek conflict tussen Qatar de twee andere landen.

Naast British Airways en Iberia omvat de portfolio van IAG ook nog de Spaanse budgetmaatschappij Vueling en het Ierse Aer Lingus.

Meer