Direct naar artikelinhoud
Defensie

Spraakverwarring in het parlement: wil België extra gevechtsvliegtuigen aankopen of niet?

De F-35Beeld ANP

Wil België extra gevechtsvliegtuigen aankopen? In het parlement liet de Nederlandstalige versie van een tussenkomst van minister van Defensie Philippe Goffin (MR) dit uitschijnen. Tot consternatie van de oppositie. In werkelijkheid zou het om de aankoop van kleine Marchetti-trainingsvliegtuigen gaan.

De Belgische luchtmacht vliegt vanaf 2025 met de F-35 van Lockheed Martin. De regering-Michel ondertekende in oktober 2018 een aankoopcontract, nadat het toestel met ruime voorsprong uit een aanbesteding was gekomen. Ons land zal 3,8 miljard euro betalen voor 34 gevechtsvliegtuigen. Die moeten de 54 stilaan verouderde F-16's vervangen.

In het parlement liet minister van Defensie Goffin vanochtend weten dat het Belgisch leger intussen de aankoop van extra gevechtsvliegtuigen onderzoekt. Althans: volgens de Nederlandse vertaling van zijn tussenkomst. “In 2017 zei de NAVO dat België over 45 gevechtsvliegtuigen en drie reservetoestellen moet beschikken. De NAVO stelt dit vandaag nog steeds. De aankoop van die bijkomende vliegtuigen wordt momenteel onderzocht door een werkgroep. Verschillende pistes worden momenteel bewandeld, waaronder het huren van vliegtuigen”, vertelde Goffin tegen de parlementsleden, volgens de Nederlandstalige tolk.

Sp.a reageerde meteen verbaasd. De partij gaat er al langer van uit dat het leger extra F-35's wil bestellen. “Het is onvoorstelbaar dat de regering in lopende zaken extra F-35’s laat onderzoeken, op een moment dat het militair personeel smeekt om duidelijkheid over hun pensioenen, investeringen in de kazernes en trainingen. Daar is dan weer geen budget voor”, aldus sp.a-parlementslid Melissa Depraetere. Zij volgt het straaljagersdossier op voor de partij.

Onduidelijkheid 

Maar: bij het leger werd als snel met verbazing gereageerd op de stelling van minister Goffin. Meerdere bronnen ontkenden dat de aankoop van extra gevechtsvliegtuigen momenteel op tafel ligt. Er is een aantal werkgroepen die de NAVO-eisen voor ons land opvolgen, klonk het, maar ook niet meer. Een bron: “Concrete initiatieven zijn er niet. Die NAVO-eisen zijn ook al oud. De krijgsmacht zal zich de komende jaren concentreren op de grote pensioneringsgolf.”

Na de middag kwam er duidelijkheid. Verschillende parlementairen meldden dat de tussenkomst van Goffin verkeerd was vertaald door de tolken van het parlement. In zijn Franstalige tussenkomst zou Goffin het niet hebben gehad over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen, maar over de aankoop van nieuwe Marchetti-trainingsvliegtuigen. Dat zijn kleine vliegtuigen die dienen voor pilotenopleidingen. De officiële transcriptie van de parlementszitting bevestigt dit. Ook Groen heeft de tussenkomst van minister Goffin op deze manier begrepen.

“De minister heeft nooit gesproken over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen", laat het kabinet-Goffin ‘s namiddags weten. “In de versie van de tekst die hij voorlas is dat duidelijk.”

Een Babylonische/Belgische spraakverwarring dus.