SpaceX kan ‘Marsbasis’ niet volledig opkopen door burenprotest

Het dorpje Boca Chica in Texas wordt de lanceringsbasis van SpaceX om vluchten naar Mars te sturen. Het mega-infrastructuurproject heeft alleen een klein maar hardnekkig probleem: de bewoners.

Een basis om naar Mars te vliegen, dat is wat Elon Musk, de CEO van SpaceX, al een decennium voor ogen heeft. Geen Marsdroom zonder startplatform en dat ligt in Boca Chica, een dorpje in Texas.

Spaceship

In Boca Chica ligt de South Texas Spaceport, waar momenteel gebouwd wordt aan een prototype voor Spaceship. Dat vehikel, de volle 39 etages groot, moet ons op een gegeven moment naar Mars brengen. Dat is tenminste het idee.

Spaceship is meteen het grootste maar ook goedkoopste ruimteschip dat Musk ooit gebouwd zal hebben. Het bouwt immers simpelweg verder op alle technologie die SpaceX tot dusver heeft ontwikkeld én gecommercialiseerd. Er is één factor die nog veel zal bepalen: de prijs van de grond. Want een klein groepje bewoners, van een gated community die Boca Chica Village heet, wil niet wijken.

Vorig jaar kondigde SpaceX aan alle bewoners van Boca Chica te willen uitkopen. Dat moet, volgens het bedrijf, omwille van veiligheidsredenen. Maar enkele bewoners weigeren pertinent om dat te laten gebeuren.

Procedure

Daarom gaan ze nu over op een gerechtelijke procedure. Die speelt er vooral op in dat SpaceX geen eerlijk bod heeft gedaan op de huizen van de bewoners. Er zou namelijk een algemeen bod geweest zijn op de huizen van Boca Chica Village, gebaseerd op hoe die er bij opbouw uitzagen en niet op de individuele huizen die nu ook al sterk verbeterd zijn.

Dat is een probleem dat grote problemen kan veroorzaken voor SpaceX. Het ruimtebedrijf heeft al stevig geïnvesteerd in de site, en speelt een cruciale rol in de plannen van Elon Musks paradepaardje.

Musk gaf al eerder een rondleiding in een prototype van zijn Spaceship. Er zijn ook al enkele van die prototypes gemaakt, er is er nu één in opbouw op ware grootte. Er staan verschillende testen gepland voor 2020.

Meer