Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Verrassende wending: koning duidt liberalen Dewael en Laruelle aan als informateurs

Dewael en Laruelle moeten ten laatste op 9 maart verslag uitbrengen aan koning Filip.Beeld Photo News

De voorzitters van de Kamer en de Senaat, Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR), zijn door koning Filip aangeduid als informateurs. De liberalen moeten onderzoeken of ze de Vivaldi-coalitie op de been kunnen brengen.

, en

Wil u meteen op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen? Download nu de app van De Morgen.

De koning heeft Dewael en Laruelle “gevraagd de nodige politieke contacten te leggen met het oog op de vorming van een volwaardige regering”, klinkt het in een mededeling van het paleis. Dewael en Laruelle zullen ten laatste op 9 maart verslag uitbrengen aan de koning. 

Dewael en Laruelle lossen koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) af, die zijn opdracht teruggaf na Magnettes veto tegen N-VA.

Tijd kopen

Het was verwacht dat de liberale familie aan zet zou komen, maar algemeen werd aangenomen dat Open Vld-vicepremier Alexander De Croo een koninklijke opdracht zou krijgen. Dat blijkt dus niet het geval.

Dat de koning nu Dewael en Laruelle met een opdracht belast, is verrassend, maar niet uniek. In september 2010 - tijdens de langste Belgische regeringsvorming ooit - werden de toenmalige voorzitters van Kamer en Senaat André Flahaut en Danny Pieters door de koning aangeduid als bemiddelaars.

Door voor Dewael en Laruelle te kiezen, koopt de koning vooral tijd. Hij maakt geen keuze voor een bepaalde coalitie. Dewael en Laruelle zijn twee ervaren politici met een lange staat van dienst binnen hun partij. 

Het duo moet de toegenomen spanning ontmijnen en proberen de verschillende partijen opnieuw in een constructieve sfeer rond de tafel te krijgen.

Veto Magnette

Na het mediaoffensief van PS-voorzitter Paul Magnette eind vorige week is het duidelijk: er zal geen paars-gele samenwerking komen tussen N-VA en PS. De afstand tussen beide partijen is te groot. Het enige haalbare alternatief lijkt de zogenaamde Vivaldi-coalitie met socialisten, liberalen, groenen en CD&V.

Dewael en Laruelle zullen in de eerste plaats moeten bekijken of een Vivaldi-coalitie mogelijk is.

Sabine Laruelle is overigens de eerste vrouw die een koninklijke opdracht krijgt in het kader van een regeringsvorming.