© BELGA

Dewael (Open Vld) en Laruelle (MR) moeten politieke crisis ontmijnen

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) en Senaatsvoorzitster Sabine Laruelle (MR) zijn woensdagavond ontvangen op het koninklijk paleis. “De koning heeft hen gevraagd de nodige politieke contacten te leggen met het oog op de vorming van een volwaardige regering”, aldus het paleis.

Belga

Zo’n anderhalf uur voor de aankomst van Dewael en Laruelle had koning Filip zijn nieuwe, driedaagse consultatieronde met de partijvoorzitters afgerond. Gwendolyn Rutten (Open Vld) was als laatste aan de beurt. Zij bleef een uur lang op audiëntie bij de koning, opmerkelijk langer dan de meeste partijvoorzitters.

De koning moet op zoek naar nieuwe pistes nadat koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) eind vorige week zijn opdracht had teruggegeven. De voorbije dagen klonk het in de Wetstraat dat er nu een liberaal aan zet moest komen. Daarbij viel al eens de naam van vicepremier Alexander De Croo.

Maar de koning kiest nu dus opnieuw voor een duo liberalen, met name de voorzitters van Kamer en Senaat. Net als Koen Geens krijgen zij geen titel voor hun opdracht. Dat zij tot 18 dagen de tijd krijgen om verslag uit te brengen, lijkt erop te wijzen dat ze vooral de rust moeten laten terugkeren. Hun functie als parlementsvoorzitter plaatst hen bovendien wat boven het politieke gewoel.

Formatiecrisis 2010

De zet van de koning doet wat terugdenken aan de formatiecrisis van 2010. Koning Albert gaf toen de voorzitters van Kamer en Senaat, André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA), een bemiddelingsopdracht nadat preformateur Elio Di Rupo voor een tweede keer zijn opdracht had moeten teruggeven, omdat de onderhandelingen op niets waren uitgedraaid.

Sabine Laruelle is overigens de eerste vrouw die een koninklijke opdracht krijgt in het kader van een regeringsvorming.

Dewael en Laruelle zullen ten laatste op 9 maart verslag uitbrengen aan de koning.

© BELGA

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER