Direct naar artikelinhoud
WikiLeaks

Trump ‘wilde Assange gratie bieden als hij Russische link met hack Democraten ontkende’

Julian Assange verlaat de rechtbank in Londen, vorige week.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft klokkenluider Julian Assange gratie aangeboden. In ruil moest Assange verklaren dat Rusland niet betrokken was bij het lekken van mails van de Democratische partij. Dat is gezegd door Britse advocaten, in de aanloop naar het proces rond Assange dat volgende week van start gaat. Dat schrijft The Guardian.

Assange verscheen via een videolink vanuit de gevangenis terwijl zijn advocaten de behandeling van zijn hoorzitting volgende week bespraken. Daar zal worden beslist of de oprichter van WikiLeaks moet worden uitgeleverd aan de VS.

Edward Fitzgerald, Assanges advocaat, zei vandaag over bewijzen te beschikken dat voormalig Republikeins Congreslid Dana Rohrabacher Assange in augustus 2017 heeft opgezocht. Op dat moment verbleef de WikiLeaks-klokkenluider in de ambassade van Ecuador in Londen.

“Rohrabacher bood Assange toen namens Trump gratie of een andere uitweg aan, als Assange zei dat Rusland niets te maken had met de gelekte e-mails”, citeert The Guardian Fitzgerald.

In 2016 werden een hele hoop e-mails gehackt die vaak bijzonder pijnlijk waren voor de Democraten en voor de presidentscampagne van Hillary Clinton. De mails werden door WikiLeaks gepubliceerd.

De Londense rechter oordeelde dat het bewijsmateriaal ontvankelijk is.

Klokkenluider

De 48-jarige Assange verbleef zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen vooraleer hij in april 2019 werd opgepakt, nadat Ecuador besliste hem niet langer asiel te verlenen. Hij wordt in de VS beschuldigd van spionage en het hacken van overheidscomputers en het land vraagt zijn uitlevering. Indien hij in de VS veroordeeld wordt, riskeert hij voor tientallen jaren achter de tralies te verdwijnen.

In 2010 lekte WikiLeaks immers geheime informatie van de Amerikaanse overheid, die aan Assange was doorgespeeld door klokkenluider Chelsea Manning. Daarbij zat ook een video waarop te zien was hoe bij de aanval met een Amerikaanse legerhelikopter in Bagdad in 2007 twaalf burgers gedood werden, waaronder twee medewerkers van persbureau Reuters.

De hoorzitting waarin beslist wordt over Assanges mogelijke uitlevering bestaat uit twee delen: de eerste zitting vindt volgende week plaats, de tweede helft pas in mei.

Witte Huis ontkent

Een woordvoerster van het Witte Huis, Stephanie Grisham, ontkende de bewering later op de dag. “De president kent Dana Rohrabacher nauwelijks, behalve dat hij een ex-congreslid is. Hij heeft nog nooit met hem over dit onderwerp of welk onderwerp dan ook gesproken. Het is een compleet verzinsel en een totale leugen,” zei ze.