2 De kleurrijke Ebbelwei Express. © Ebbelwei Express

Zonhovense Jolien deelt haar beste insidertips uit Frankfurt

In de zoektocht naar een leuke citytrip staat Frankfurt zelden bovenaan de lijst. Onterecht, als we de Zonhovense Jolien Durwael (32) mogen geloven. Zij woont net een jaar in het Duitse Main-hattan.

Hanne Vandevoorde

VIDEO. Ontdek ons nieuwe magazine ‘Goesting’: boordevol tips voor genieters

Jolien Durwael liet Zonhoven lang geleden achter zich. In 2010 verhuisde ze naar Brussel om negen jaar later de liefde te volgen tot in Frankfurt. In die Duitse stad aan de rivier Main is ze nu helemaal thuis. De indrukwekkende skyline en de ligging aan het water doen denken aan downtown New York. Vandaar de bijnaam Main-hattan. “Frankfurt is een goed bewaard geheim. De stad heeft een zakelijk imago door de aanwezigheid van de Europese Centrale Bank maar heeft ook een hippe vibe”, vertelt Jolien. “Een bezoek aan Frankfurt moet je beginnen met een ritje in de kleurrijke Ebbelwei-tram. Die rijdt rustig door de stad, zodat je van bij de start weet hoe de verschillende wijken aan elkaar grenzen.” In de volksmond staat het treintje ook wel bekend als de Apfelwein Express, horen we van Jolien. “Aan boord krijg je een glaasje appelwijn. Die lokale specialiteit kan je vergelijken met een appelcider die aangelengd wordt met bruiswater.”

Best Worscht in Town

Winkelen doet Jolien het liefst bij Coco of Outflip. Twee tweedehandswinkels waar ze steevast een koopje op de kop tikt. “In het hart van het centrum ligt shoppingcentrum MyZeil, ideaal bij slecht weer want het is overdekt. Op de bovenste verdieping staan er allemaal foodtrucks. Een perfecte lunchstop!” Heb je een hongertje maar bevind je je ergens anders in de stad? Dan krijgen we de tip om een worst met curry ketchup en frietjes te gaan halen bij Best Worscht in Town. “Het is een keten, dus je vindt ze overal terug, maar de leukste vestiging ligt op de Grüneburgweg.”

Na de middag kan je de rust even opzoeken aan de Main, de rivier die Frankfurt in twee deelt. “Er zijn veel terrasjes en in de zomer gaan de locals er met een flesje wijn langs het water zitten. Van aan de rivier heb je ook een mooi zicht op de stad. De skyline is echt top.”

Wie liever wat cultuur opzoekt, kan de Main oversteken en de museumoever in de wijk Sachsenhausen gaan ontdekken. “Daar ligt het Filmmuseum. Dat is interactief ingericht en zeker leuk om met kinderen te bezoeken. Of het Museum voor Moderne Kunsten, dat is ook de moeite waard. Alleen al voor het indrukwekkende gebouw waarin het zich bevindt.”

Wie niet genoeg kan krijgen van shoppen, moet zeker naar de Bergerstrasse. “In deze straat vind je allerlei leuke, kleine winkeltjes en gezellige cafeetjes.” Zin in een koffietje? Dan is Das Lesecafe volgens Jolien the place to be. “Je ziet het bijna niet liggen, maar het is een boekenwinkeltje waar je ook wat kan drinken. Heel charmant.”

Allemaal lichtjes

Je bent niet echt in Frankfurt geweest als je geen schnitzel gegeten hebt. “De lekkerste van de stad kan je eten bij Zur Schönen Müllerin. Met een kruikje apfelwein, zoals het hoort”, tipt Jolien. Na het eten is een drankje op het dak van de Main Tower een must-do. “Het is het hoogste dakterras van de stad en je hebt er een prachtig uitzicht, zeker in het donker met alle lichtjes. Later op de avond zijn de cocktails bij Hopper’s cocktailbar een absolute aanrader.”

Moe maar voldaan na een dagje citytrippen in de stad langs de Main? Dan raadt Jolien aan om te overnachten in hotel Zeil. “Het ligt in het midden van de stad, de perfecte locatie voor een stadsbezoek. Het hotel op zich is basic maar dik in orde. Alles wat je nodig hebt voor een goede nachtrust. De volgende ochtend zou ik zeker nog langs Café Karin gaan voor een ontbijtje, en rij bij het verlaten van de stad zeker langs de Taunus. Dat is de groene rand rond de stad. Mijn Bokrijk away from home.”

bekijk ook

Ontdekt Goesting, ons nieuwe magazine boordevol tips voor genieters.

Ken je een uitgeweken Limburger die insidertips kan geven over de stad waar hij of zij woont?

Mail dan naar goesting@hbvl.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer