© Shutterstock

Bezoekje aan de kerstmarkt? Zoveel calorieën zitten er in de klassiekers

De traditionele hapjes en drankjes die je tegenkomt op een kerstmarkt zijn goed voorzien van calorieën. Wil je een beetje op je lijn letten in deze feestelijke periode? Wees dan niet te wild met glühwein en braadworsten. Cava en mandarijntjes daarentegen, zijn een minder calorierijke keuze.

vwh

Voor veel mensen is een bezoekje aan de kerstmarkt niet compleet zonder een beker glühwein en een traditionele hap, maar dat lekkers is niet allemaal even lief voor je lijn. Uit een artikel in de Duitse krant Bild blijkt dat een bekertje van de warme wijn gemiddeld zo’n 250 kcal bevat. Een beker warme chocolademelk is met gemiddeld 150 kcal een iets lichtere keuze. Ga je het jaar graag uit met bubbels? Dan krijg je minder calorieën binnen: een glas cava bevat gemiddeld 130 kcal. Laat je vooral niet misleiden door een klein glaasje jenever: per glas spoel je 130 kcal door.

Last van een knorrende maag? Dan vind je vast een kraampje met braadworsten, goed voor gemiddeld 437 kcal per broodje. Stil je je honger met een pomme d’amour, dan krijg je zo’n 350 kcal naar binnen. Gepofte kastanjes zijn goed voor 192 kcal per 100 gram, dezelfde hoeveelheid gebakken appeltjes is met zo’n 90 kcal iets lichter. Eet je honderd gram pepernoten, dan heb je algauw 357 kcal binnen. Een suikerspin als zoet tussendoortje bevat gemiddeld 40 kcal. De gezondste snack op een kerstmarkt is zowaar het mandarijntje, met amper 16 kcal per stuk.

Een analyse van BBC food ui 2012 legde de focus niet op de kerstmarkt maar op de feesttafel. De conclusie was dat iedereen na een diner met alles erop en eraan gemiddeld 6.000 kcal heeft opgenomen. Dat is het equivalent van 4,8 kg gebakken rijst, 42 bananen of 23,5 hamburgers en dezelfde hoeveelheid kcal die een wielrenner nodig heeft om de eindmeet te halen in een etappe van de Ronde van Frankrijk.

Om 6.000 calorieën te verbranden is heel wat lichaamsbeweging nodig. Zo zou zeven uur intensief fietsen helpen. Voorkomen kan uiteraard ook. “Maak op de dag dat je naar een kerstdiner moet tijd voor een stevig ontbijt en sla vooral geen maaltijd over. Zo kom je niet aan met honger en kan je de verleidelijke hapjes bomvol calorieën weerstaan”, zei de Britse nutritioniste Emma Gardner, verbonden aan het English Institute of Sport. Ze voegde er nog aan toe dat je je bord het best vol groenten legt, zoete cocktails mijdt en je er goed aan doet om tussen elk glas alcohol een glas water te drinken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Eten & Drinken