Direct naar artikelinhoud
Politieke nieuwsbrief

Pauze in formatie die nooit echt op gang is gekomen: dit is de politieke nieuwsbrief

Sabine Laruelle (MR) en Patrick Dewael (Open Vld) werden gisteravond ontvangen door koning Filip.Beeld Photo News

Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) zijn de volgenden die het mogen proberen: de formatie rechttrekken. Zij werden gisteren door koning Filip met een informatieopdracht belast. Slagen zij erin om eindelijk vaart te krijgen in de regeringsvorming?

Wil u deze nieuwsbrief elke week als e-mail krijgen? Schrijf u hier in.

Waarom de koning de pauzeknop indrukt bij de formatie

Historisch momentje: voor het eerst in ’s lands geschiedenis belast de koning der Belgen een vrouw met een opdracht bij de regeringsvorming. De eer gaat naar Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR), die samen met Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) informateur wordt. Hun opdracht: tijd winnen, om misschien Vivaldi mogelijk te maken.

Was dit verwacht?

Neen, de voorbije dagen zoemde vooral de naam van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo rond. Om de christendemocraten en liberalen niet af te schrikken, wordt een Vivaldi-coalitie best vanuit het centrum uitgeprobeerd, luidde de redenering bij meerdere partijen.

Wat betekent de keuze voor dit duo? 

Met de aanduiding van Laruelle en Dewael neemt de koning gas terug. De voorbije maanden koos Filip telkens voor figuren in het centrum van de politieke macht (denk aan PS-voorzitter Paul Magnette en CD&V-vicepremier Koen Geens). Zo hield hij de vaart in de formatie. Nu bleek dat onmogelijk en dus viel De Croo af.

En nu? 

De eerste opdracht voor Dewael en Laruelle is weer rust creëren in de Wetstraat. Na een heftig weekend met forse verklaringen, waarbij de PS definitief de deur sloot voor N-VA, zal er tijd moeten overgaan vooraleer er nieuwe stappen gezet kunnen worden.

Waarom de koning de pauzeknop indrukt bij de formatie
Beeld shutterstock

Zeg het met tomaten: Jambon treedt toe tot een rijke traditie

Een nieuwe cultuurprijs, een nieuw opstootje rond Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Nadat Jambon eerder deze maand werd uitgejouwd werd op de MIA’s, werd hij dinsdag op boegeroep en rotte tomaten onthaald op de Ultimas, de Vlaamse Cultuurprijzen.

Jambon is lang niet de eerste die met rotte tomaten wordt bekogeld. Hij treedt toe tot een lange traditie.

Tot volgende week!

Noot van de redactie: Heeft u al een abonnement op De Morgen? Wil u deze nieuwsbrief en onze journalistiek steunen? Neem dan een digitaal abonnement op De Morgen.