Premier Wilmès wil “moeilijke situatie” verbeteren voor België

© ISOPIX

Premier Sophie Wilmès aanvaardt dat ook België meer zal moeten betalen aan de Europese Unie om het gat van de brexit op te vangen en nieuwe beleidsuitdagingen te financieren. Dat neemt niet weg dat ze “de situatie voor België, de regio’s en de landbouwers wil verbeteren”, maakte ze donderdag duidelijk voor aanvang van de top over de nieuwe meerjarenbegroting 2021-2027.

Met het Verenigd Koninkrijk is een grote nettobetaler aan de Europese begroting weg, en tegelijkertijd is er geld nodig om nieuwe uitdagingen op vlak van onder meer klimaatverandering, digitalisering en migratie aan te pakken. Wilmès rekende eerder al voor dat België daardoor jaarlijks 1,2 miljard euro netto extra zou moeten betalen aan de Europese begroting.

“Het is heel moeilijk, een echte uitdaging, maar ik ben mij ervan bewust dat de huidige situatie al een heel groot compromis is”, erkende Wilmès. Het neemt niet weg dat de premier van de regering in lopende zaken een aantal verbeteringen voor ons land wil zien. Onder meer voor de landbouwers. België dreigt de komende jaren 800 miljoen euro te verliezen. “Dat moet gecorrigeerd worden”, betoogde Wilmès.

Daarnaast hoopt Wilmès ook nog iets extra’s in de wacht te slepen voor de regio’s. Zij zouden zo’n 270 miljoen euro verliezen. “Het is het begin van de onderhandelingen. Je weet nooit waar het zal landen, maar de bedoeling is de situatie voor België, de regio’s en de landbouwers te verbeteren”, aldus de premier.

België zal tot 2027 jaarlijks zo’n 2,5 miljard euro aan douanerechten innen voor de Europese begroting. Nu mag ons land nog 20 procent houden, maar volgens het huidige compromisvoorstel zouden die inningskosten dalen tot 12,5 procent. “Ik hoop nog naar omhoog te gaan. Dat is dan minder geld dat moet uitgegeven worden door de federale regering.”

Net als de andere regeringsleiders maakt Wilmès zich op voor lange en complexe onderhandelingen. Of die manoeuvres deze top reeds tot een akkoord zullen leiden, blijft koffiedik kijken. “Hopelijk wel. Ik ben vastberaden, maar ook realist. We zullen zien wat mogelijk is. Kan het niet in één top, dan zullen we elkaar nog eens terugzien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen