Biotechbedrijf Galapagos profiteert van megadeal met Gilead

Het Belgisch-Nederlandse Galapagos heeft in 2019 een fors hogere omzet behaald, vooral dankzij de miljardendeal die het biotechbedrijf sloot met zijn Amerikaanse branchegenoot Gilead Sciences.

De opbrengsten verdubbelden tot 895,9 miljoen euro. Onder de streep bleef 149,8 miljoen euro winst over, waar een jaar eerder nog een nettoverlies van 29,3 miljoen euro werd genoteerd. De cijfers zijn voor topman Onno van de Stolpe reden om 2019 te omschrijven als een ‘historisch jaar’.

Het bedrijf profiteerde sterk van de samenwerkingsdeal met Gilead. De Amerikanen trokken de portemonnee voor inzage en toegang tot de onderzoeks- en klinische programma’s van Galapagos. Daardoor kreeg het bedrijf veel geld om zijn onderzoekswerk en ontwikkelingsactiviteiten uit te breiden en te versnellen. Er is maar liefst 5,8 miljard euro in kas.

80 klinische studies

Met die injectie wil het bedrijf meer dan 80 klinische studies uitvoeren. ‘Daardoor blijven we onze brede klinische pijplijn van kandidaatmedicijnen met nieuwe werkingsmechanismen in indicaties met hoge onvervulde medische behoeften uitbreiden’, klinkt het in een mededeling.

Het aandeel Galapagos is sinds begin vorig jaar aan een sterke opmars bezig op de beurs in Amsterdam door optimisme over het biotechbedrijf en gunstige onderzoeksresultaten. Volgens analisten wordt 2020 een belangrijk jaar, omdat dan goedkeuring wordt verwacht voor reumamiddel filgotinib in Europa, Japan en de VS.

Meer