vrijdag 21 februari 2020 - Jupiler Pro League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Thomas Didillon: “Eerstdaags verhuis ik naar Limburg. Of ik Nederlands ga leren? Blijkbaar is mijn Engels goed genoeg.” 

JEFFREY GAENS

van anderlecht naar Genk

“Gekraakt? Zie ik er zo uit?”

Thomas Didillon

In januari ruilde hij Anderlecht, waar hij door Kompany op de bank was gezet, voor Genk. Paars-wit uit PO1 houden, is dus zijn natte droom? “Wie met revanche bezig is, zit met zijn hoofd in het verleden”, zegt Thomas Didillon. “Ik kijk vooruit. Ik wil tonen dat Genk de juiste keuze heeft gemaakt.”

Deze quote zegt alles over de Fransman. Pas 24 is hij. Maar je krijgt hem niet gek. Voor ons zit iemand met een uitgesproken mening. Iemand ook die zijn emoties onder controle lijkt te hebben. Geen spoor van de rotte appel met slechte voeten, zoals hij in Anderlecht werd afgeschilderd.

“Dat heeft mij pijn gedaan”, bekent hij. “Maar wie mij kent, zal zich niet herkennen in dat beeld. Ik ben net iemand die al heel zijn carrière probeert een positief imago neer te zetten.”

Tussen Kompany en jou boterde het nochtans niet zo best.

“Kijk, als een club een nieuwe coach haalt, legt die man zijn eigen accenten. Hij doet dat in het belang van zijn team. Ik hoef het daar niet mee eens te zijn. Maar ik moet het wel aanvaarden. Per slot van rekening is hij mijn supérieur.”

Je had het er anders wel moeilijk mee dat hij je na speeldag 1, tegen Oostende, al aan de kant schoof. Je weigerde een week later, in Moeskroen, zelfs op de bank te zitten.

“Klopt niet. Ik heb nooit geweigerd. Die beslissing werd genomen in onderling overleg tussen volwassen mensen. Een maand geleden deed alweer zo’n verhaal de ronde. Ik zou geweigerd hebben om tegen Cercle Brugge op de bank plaats te nemen. Vercauteren heeft dat op de persconferentie tegengesproken. Hij heeft mij verdedigd. Ik sta recht in mijn schoenen. Ach, ik heb weinig zin om daarover te praten. Ja, ik kreeg een uitleg van Kompany. Er is tussen ons nooit een breuk ontstaan in de dialoog. Maar wat er precies gezegd is, blijft interne keuken.”

 JEFFREY GAENS

Je voetenwerk deugde niet. Je ging in de voorbereiding in de fout tegen AZ.

“Het ging niet alleen daarover. Trouwens, bij Genk heb ik toch al het tegendeel bewezen.”

Het geruchtencircuit wil dat jij jonge spelers op sleeptouw nam. Je had een slechte invloed.

“Ik weet niet waar ze dat gehaald hebben. Ik zou met jonge spelers in de bar gedoken zijn. Onzin. Op die manier hebben ze wel geprobeerd om mij onder de grond te steken. Drie meter diep.”

Ben je gekraakt?

“Zie ik er zo uit? Nee toch. Natuurlijk was het een moeilijke situatie. Ik kon twee zaken doen. Ofwel zei ik: ‘Die anderen zijn een bende cons (idioten, nvdr.). Ze kennen er niks van. Ze kunnen de boom in.’ Ofwel zei ik tegen mezelf: ‘Ik werk verder, in de hoop dat ik een nieuwe kans krijg.’ Ik heb voor dat laatste geopteerd. Ik ben topfit gebleven. Of denk je dat ik anders bij Genk onmiddellijk had kunnen presteren?”

Knap. Temeer omdat je in de zomer nog een lucratieve aanbieding naast je had neergelegd.

“Er was een interessante piste in Frankrijk (Rennes, nvdr.). Maar die heb ik inderdaad afgeblazen. Omdat ik ervan uitging dat ik bij Anderlecht eerste keus bleef. Had ik alles geweten, ik was waarschijnlijk vertrokken.”

Hoe vind je dat concullega Van Crombrugge het intussen doet bij Anderlecht?

“Wij waren concurrenten. Maar dat geeft mij niet het recht om Hendrik af te kraken. Ik heb veel respect voor hem. Ik stel me heel bescheiden op. Hij is bezig aan een goed seizoen en bewijst dat hij zijn plaats heeft bij een Belgische topclub. Ik kan toch moeilijk beweren dat hij een nul is.”

Wat is je eerste indruk van Genk?

“Ik voel me hier al thuis. De integratie is heel vlot verlopen. Ik ben terechtgekomen in een hechte spelersgroep. Een groep met een identiteit, met veel talent ook. Ze zijn hier na het kampioenenjaar bezig om een nieuw team te smeden. Ik wil daar mijn steentje toe bijdragen. Het voetbalplezier, dat ik verloren was, heb ik in ieder geval teruggevonden. Hier sta ik in doel. Dat is een stap vooruit.”

 Photo News

Je kan je ervaring overbrengen op de groep.

“In mijn vakgebied, ja. Ik zal zeker mijn verantwoordelijkheid nemen. De jonge gasten begeleiden en tips geven. (lacht) Maar de spitsen gaan van mij niks leren, ik weet niet hoe je doelpunten maakt.”

Genk kan Anderlecht uit play-off 1 houden. Je ultieme droom?

“Ik ben niet rancuneus. Mijn vertrek bij Anderlecht is ook geen vlucht. Wie met revanche bezig is, zit met zijn hoofd in het verleden. Ik kijk vooruit. Ik wil tonen dat Genk de juiste keuze heeft gemaakt. Ik wil deze club absoluut in play-off 1 brengen. Per slot van rekening is het Genk, dat mij betaalt en dat mij een nieuwe kans heeft gegeven.”

Standard was in die optiek wel een afknapper.

“Natuurlijk hadden wij op een beter resultaat gerekend. De ontgoocheling achteraf was groot. Maar Standard is het verleden, we hebben er een streep onder getrokken. Kortrijk is de toekomst. Opnieuw een moeilijke wedstrijd. Een slechte grasmat, een fysiek sterke tegenstander. Het wordt alweer een gevecht. De ambities blijven wat ze waren. We staan op plaats zes, dat willen we zo houden.”

Kan je bij Genk een betere doelman worden?

“Zeker weten. Mijn eerste ervaringen met Guy Martens zijn heel positief. Hij denkt proactief. Anticiperen, gevaar voorkomen. Zelf ben ik reactief opgeleid. Ballen stoppen. Een nieuwe wereld gaat open voor mij. Ik begin te begrijpen waarom Genk zo’n mooie traditie heeft, als het op keepers aankomt.”

En na dit seizoen? Is een terugkeer naar Anderlecht nog mogelijk?

“Dat heb ik niet in de hand. Ik lig bij Anderlecht nog onder contract. Maar door goed te presteren, kan ik Genk er misschien wel toe verleiden om de aankoopoptie te lichten. Eerstdaags verhuis ik naar Limburg. Of ik Nederlands ga leren? Blijkbaar is mijn Engels goed genoeg.”

Een toekomst bij Genk zie je wel zitten?

“Absoluut. Dit is een aangename club. Met veel ambitie. PO1 is een must. Dat bevalt me wel.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws