Jaarwinst Proximus boert achteruit door herstructurering

Proximus sloot 2019 af met een jaarwinst van 373 miljoen euro. Dat is een daling van 27 procent, te wijten aan het bedrag dat de telecomprovider opzij legt om het sociaal plan te bekostigen.

Begin december raakte bekend dat er een akkoord was over de herstructurering bij Proximus. De nieuwe CEO, Guillaume Boutin, kreeg meteen een transformatieplan op zijn bord waarin 1.300 jobs verdwijnen. Om dat te bewerkstelligen legt Proximus 253 miljoen euro aan de kant. Dat weegt vooral op het nettoresultaat in het vierde kwartaal: 29 miljoen in het rood.

Vertrekplan

‘Dankzij het akkoord over het Fit For Purpose-transformatieplan kunnen we voortbouwen aan de toekomst van Proximus’, reageert Boutin. ‘De verwachting is dat het aantal onvrijwillige vertrekken, aan het einde van het proces van interne mobiliteit en herscholing, zeer beperkt zal zijn.’ Hij verwijst daarmee naar het vrijwillige vertrekplan, waarop 1.347 voltijdse equivalenten hebben ingetekend.

De totale jaaromzet bedraagt 4,46 miljard euro, waarvan 1,45 miljard euro in het vierde kwartaal. Dat is minder dan in 2018, maar wel volgens de eigen verwachtingen en die van de analisten.

Verder bedraagt het brutodividend 1,50 euro per aandeel, zoals verwacht werd. De telecomgroep keert in totaal 486 miljoen euro uit, waarvan iets meer dan de helft naar de federale overheid, de hoofdaandeelhouder, gaat.

Meer