Tesla mag bos kappen voor Duitse fabriek

De bouwer van elektrische auto’s krijgt toestemming van een Duitse rechtbank om bomen te rooien voor de bouw van zijn eerste Europese fabriek in Berlijn. Dat blijkt uit een mededeling van de rechtbank.

De bouw liep eerder deze week nog vertraging op. Maandag dienden milieu-activisten een klacht in bij het gerecht omdat Tesla een groot deel bos moet omhakken voor de fabriek.

Het bedrijf rekende toen al op ‘een snelle beslissing van het gerecht’ en kreeg daarbij steun van de lokale overheid. Tesla heeft duidelijk zijn zin gekregen, want vier dagen later is er al een beslissing. De milieuactivisten delven het onderspit en de bomen mogen omgehakt worden.

In ieder geval kwam het protest erg laat. Tesla had al 150 voetbalvelden aan bos gerooid. Het stootte daarbij regelmatig op munitie uit de Tweede Wereldoorlog.

12.000 jobs

De rechtbank gaat niet dieper in op de reden voor de goedkeuring, maar benadrukt wel dat de beslissing finaal is. De reden is niet erg ver te zoeken. De nieuwe fabriek zou 12.000 nieuwe jobs creëren.

De beslissing is goed nieuws voor Tesla, want het bedrijf heeft een ambitieus schema. Het wil de fabriek tegen 2021 klaar hebben en zo nog steviger concurreren met de Duitse autogrootheden Daimler en Volkswagen.

Lokale politici zijn ook tevreden met de beslissing. Eerder hadden de christendomcratische en liberale partijen gewaarschuwd dat het hele proces geen goed zou doen aan het imago van Duitsland als zakenland.

Lees ook:

Meer