Direct naar artikelinhoud
Televisie

Netflix trekt stekker uit twee series, maar deze shows krijgen een nieuw seizoen

‘Insatiable’.Beeld Netflix

Onder het motto ‘tien keer schieten, vast één keer raak’, brengen de streamingdiensten wekelijks meer series uit dan we ooit zullen kunnen kijken. Wij zetten voor u op een rij welke shows sneuvelen én welke series een nieuw seizoen krijgen.

Gesneuveld:

Gecanceled na twee seizoenen: Insatiable, de Netflixcomedy over een spectaculair vermagerde tiener die wraak wil nemen op al wie haar vroeger met haar gewicht pestte. De serie was van in het begin met een zweem van controverse omgeven. Nog voor de première in 2019 verzamelde een petitie waarin werd opgeroepen Insatiable niet uit te zenden in een paar dagen honderdduizend handtekeningen, omdat de reeks zich aan body shaming zou bezondigen. Volgens de makers wilde de serie fat shaming dan weer net aan de kaak stellen. Het weerhield Netflix er alvast niet van om de reeks uit te zenden en zelfs nog een tweede seizoen te bestellen. Maar nu is het dus afgelopen.

Netflix trok in één moeite door ook de stekker uit Designated Survivor. De politieke thrillerreeks met Kiefer Sutherland werd na twee seizoenen op ABC door Netflix opgepikt, maar na nog één extra jaargang (en nog méér rare bochten in het scenario) vonden ze het ook daar blijkbaar welletjes.

Gecompliceerd

De status van de hitserie Lucifer is dan weer ‘gecompliceerd’. De comicbewerking liep aanvankelijk op Fox, waar ze na drie seizoenen werd afgevoerd. Netflix nam de serie over voor een vierde seizoen, en kondigde deze zomer een vijfde seizoen aan dat ook het laatste zou worden. Maar terwijl er nog geen releasedatum is voor de vijfde reeks, zouden er nu toch onderhandelingen lopen over een mogelijk nieuwe jaargang.

Dat de streamer Lucifer aanvankelijk wilde stopzetten, is volgens waarnemers niet zo verbazend. Het gros van de Netflixreeksen gaat maar vier à vijf seizoenen mee, en de seizoenen van Lucifer tellen ook nog eens zeer véél (13 à 26) afleveringen. Met, seizoen vijf meegeteld, in totaal 77 afleveringen is Lucifer al één van de langstlopende Netflix originals, samen met oudjes als House Of Cards (73 episodes) en Orange is the new black (91 episodes). Dat de serie toch nog een vervolg zou krijgen, zegt dus véél over de populariteit van de Lord Of Hell.

‘Lucifer’.Beeld Netflix

Wél door

ABC heeft dan weer groen licht gegeven voor een vierde seizoen van The Good Doctor. Met een gemiddelde van 15 miljoen kijker is de reeks met Freddie Highmore, bij ons op VTM te zien, samen met Grey’s Anatomy al een tijdje de best bekeken serie op de Amerikaanse zender.

En ook van Avenue 5, de sc-fi comedyserie van Veep-brein Armando Lannucci, komt er een tweede seizoen. Een opsteker voor de makers, want de nog lopende eerste jaargang van deze serie over een op drift geslagen ruimtecruiseschip oogste maar matige kritieken. Bij ons is de serie te bekijken op Play More.

Terwijl het alweer fabelachtige Seven Worlds: One Planet hier en daar nog op tv loopt, werkt de onvermoeibare David Attenborough alweer aan een nieuwe documentaire serie. A Perfect Planet, een co-productie van de BBC en Discovery, zal zowel vanuit de ruimte als vanop de aardbodem inzoomen op de machtige natuurkrachten – het weersysteem, de oceaanstromen, de zon en de vulkanen – die het rijke leven op deze unieke planeet vormgeven. En zoals hij dat in al zijn recente reeksen heeft gedaan, zal Attenborough ook stilstaan bij een nieuwe, dominante en allerlei delicate evenwichten verstorende kracht: de mens. Yup, u màg sip kijken. De serie komt in de loop van dit jaar op BBC en Discovery, en daarna ongetwijfeld ook op een resem andere zenders.

Krijgt ook een tweede seizoen: See van Apple TV+. Enigszins verrassend, want de eerste reeks van dit sc-fi drama van Peaky Blinders-scenarist Steven Knight kon op weinig genade rekenen van de kritiek, die onder meer struikelde over de “hopeloos ingewikkelde en lachwekkende plot” en de “overdaad aan bloederig geweld”, maar wel voorzichtige lof had voor hoofdrolspeler Jason Momoa.

See speelt zich af in nabije toekomst waarin een groot deel van de mensheid is uitgeroeid en de schaarse overlevenden allemaal blind zijn geworden. Op de tweeling van protagonist Baba Voss (Momoa) na. In het tweede seizoen zullen David Bautista (Drax uit Guardians of the galaxy) en Adrian Paul (Duncan MacLeod uit de tv-reeks The Highlander) de cast vervoegen. Over een gastrol voor Stevie Wonder werd nog niet gerept.

© HUMO