Een simulatie van een exoplaneet die dicht rond zijn ster draait.
Volledig scherm
Een simulatie van een exoplaneet die dicht rond zijn ster draait. © ESA

Wetenschappers ontdekken exoplaneet die in recordtempo rond haar zon draait: ‘jaar’ duurt er 18 uur

Wetenschappers hebben een exoplaneet ontdekt die wel heel snel rond haar moederster draait. Dat staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Een ‘jaar’ op NGTS-10b - dat is de tijd die nodig is om één keer rond de zon te draaien - duurt er maar achttien uur. 

5 reacties

  • Eric Grosemans

    4 jaar geleden
    @ Peter Janssens, dat komt omdat planeten veel zwakker zijn dan de ster waar ze omheen draaien, planeten geven geen licht van zichzelf, maar weerkaatsen het licht van hun ster. Er zijn wel foto's van, maar meer dan een onbeduidend lichtpuntje is het niet, niet te vergelijken met Hubble foto's van Jupiter of Saturnus.
  • Ives Ameel

    4 jaar geleden
    Daar wordt je vlug oud denk dat ze daar een flink vergrijzing probleem zouden hebben. Goede planeet voor De Wever hij zou eindelijk het werkvolk kunnen doen werken tot hun honderdduizendste, hij uiteraard op zijn pensioen op 60.
  • Peter Janssens

    4 jaar geleden
    Ik vind het altijd verdacht dat we simulaties krijgen ipv de echte beelden. Proberen ze ons wat wijs te maken? Ik geloof er al niets van.
  • Ronny Ooms

    4 jaar geleden
    Bestaat waarschijnlijk uit 46%ijzer en 54%silicaat (ongeveer hetzelfde als mercurius), anders zou deze planeet volledig verdampen. Dichtste punt bij de zon op de planeet zou 1500°C bedragen en aan de schaduwzijde het verst van de zon zelfs -26°C. Planeet zal doodleuk blijven roteren rond NGTS zolang de omstandigheden van de zon niet veranderen.
  • Detlef Van de Wal

    4 jaar geleden
    1 lichtjaar .is 9,46 biljoen kilometer.