Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Tegenslag voor Charles Michel: EU-top over begroting afgelopen zonder akkoord

Europees president Charles Michel en Frans president Emmanuel Macron.Beeld REUTERS

De Europese begrotingstop onder voorzitterschap van Raadsvoorzitter Charles Michel is mislukt. Na 48 uur onderhandelen gingen de staats- en regeringsleiders onverrichterzake uiteen.

en

“De laatste weken en dagen hebben we heel hard onderhandeld om een akkoord te bereiken. Helaas hebben we vandaag gemerkt dat het niet mogelijk was. We hebben méér tijd nodig”, zei Michel. “Dit is een heel moeilijk onderwerp, vooral door brexit waardoor er een kloof van 60 en 75 miljoen euro in de Europese begroting gaapt. We hebben meer tijd nodig.”

Het was een zichtbaar teleurgestelde Michel die zopas aankondigde dat 48 uur overleg om een volgende meerjarenbegroting (2021-’27) overeen te komen geen resultaat opleverde. Michel weigerde wel te spreken over een mislukking. “Deze vergadering was nuttig en nodig. Ze heeft gezorgd voor duidelijkheid over de standpunten.”  Volgens hem liggen alle elementen voor een akkoord op tafel. “Maar we hebben meer tijd nodig.”

Hij kon niet zeggen wanneer de leiders elkaar opnieuw zouden ontmoeten, maar gaf ze het advies mee. “Zoals mijn grootmoeder zei: we hebben geen keuze, om te slagen moeten we blijven proberen.”

Kloof te groot

De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten zaten sinds donderdagmiddag bijeen in Brussel om zich te beraden over de inkomsten en uitgaven voor de periode van 2021 tot 2027. Na meer dan 24 uren van onderhandelingen bleek de kloof tussen de zuinige lidstaten en de lidstaten die een ambitieuzer budget verdedigen te groot.

Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk willen geen verhoging van het budget en houden ook vast aan de jaarlijkse korting op wat ze moeten afdragen. Veel andere landen willen net een hogere begroting en minder kortingen op de landbouwsubsidies en fondsen voor regionale ontwikkeling.

Michel geeft op korte termijn een persconferentie.