Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Bart De Wever: ‘In de afbraak van België speelt Paul Magnette een grote rol’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Tim Coppens

‘Paul Magnette heeft Koen Geens, ons en heel Vlaanderen tot op het bot vernederd.’ In een interview met Het Laatste Nieuws haalt N-VA-voorzitter Bart De Wever hard uit naar de PS-voorzitter voor de manier waarop hij de onderhandelingen heeft opgeblazen.

Voor de tv-camera’s was Bart De Wever de voorbije maanden al verschillende keren zijn mening komen zeggen over de onderhandelingen – om Gwendolyn Rutten en de Open Vld de mantel uit te vegen bijvoorbeeld, of begin deze week nog om een oproep te lanceren om een Vlaams front te vormen tegen de oekazes van de PS. In zijn eerste grote kranteninterview hekelt hij opnieuw de manier waarop Magnette en de PS de regeringsonderhandelingen opgeblazen hebben. 

“Dat was van een brutaliteit die ik nooit heb meegemaakt”, zegt De Wever in de krant. “Hij heeft koninklijk opdrachthouder Koen Geens, ons en heel Vlaanderen tot op het bot vernederd. België kan Magnette geen barst schelen. Als je het land zo snel mogelijk wil doen barsten, dan handel je zoals hij nu heeft gedaan. Hij is er met de voorhamer tegenaan gegaan. Ik weet niet of ik daar nu blij of verdrietig om moet zijn, maar in de afbraak van België speelt Magnette een grote rol.” Volgens de N-VA-voorzitter legt de impasse in de regeringsonderhandelingen ook een structureel probleem bloot. “België is al tien jaar dood. Dit land is op. Totaal op. Paul Magnette weet dat ook, maar hij durft het niet vertellen aan zijn kiezers.” 

Burgemeesterssjerp

Als België wil overleven, heeft ons land een nieuwe vorm nodig, legt De Wever nog eens de N-VA-vraag naar confederalisme op tafel. Om dat te bereiken, wil de De Wever zelfs zijn burgemeesterssjerp van Antwerpen laten vallen en premier worden. “Als dat nuttig kan zijn, ben ik bereid om zelf in de Wetstraat 16 te gaan zitten, zij het dik tegen mijn goesting. De gedachte aan het premierschap leidt bij mij niet tot zinsverbijstering.” Een verwijzing naar Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten, die hij eerder al verweet voor een paars-groene coalitie te gaan om zelf premier te kunnen worden. Een sneer die hij herhaalt. “Zij is tot op vandaag verkleefd aan Magnette. Haar Open Vld is als een onderafdeling van de PS.”

Ook Bart De Wever (N-VA) ging op bezoek bij de koning deze week. Als het moet, zegt hij in een interview, word ik premier.Beeld Photo News

Als er een Vivaldi-coalitie zou komen, met socialisten, liberalen, groenen en de CD&V in de regering, zou dat voor De Wever een schande zijn. Zo’n coalitie heeft immers geen Vlaamse meerderheid en ook de twee grootste partijen in Vlaanderen (N-VA en Vlaams Belang) zitten er niet. Ook Theo Francken belooft in een interview in La Libre Belgique een gespierde oppositie als er een Vivaldi-coalitie komt. Vooral op het vlak van immigratie en veiligheid wil Francken het hard spelen.

Wanneer er een regering komt, weet De Wever niet. Wel dat we niets mogen verwachten vooraleer de Open Vld eind maart een nieuwe voorzitter kiest. Vandaag vertrekt hij op skivakantie met vrouw en kinderen. “Eindelijk een week zonder bagger.”